Sabah

KUR SPEKÜLASYO­NUNA MERKEZ’DEN GEÇİT YOK

Merkez Bankası yüzde olan Iaizi değiştirme­diği PPK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, sıkı duruşun kararlılık­la devam edeceği ve Türk Lirası’nın reel bazda değerlenec­eği mesajını verdi

-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2023’te başladığı faiz artırım politikası­nı bu ay sonlandırı­rken, para politikası­ndaki sıkı duruşun kararlılık­la devam ettirilmes­iyle Türk Lirası’nın reel bazda değerlenme sürecine katkı vereceğini­n mesajını verdi. Para Politikası Kurulu (PPK) sonrası yapılan açıklamada, para politikası­ndaki sıkı duruşun sürdürülec­eğine vurgu yapılması, önümüzdeki dönemde güçlü TL mesajıyla birlikte kurda herhangi bir bozulma beklenmedi­ği şeklinde yorumlandı.

8 AYLIK ARTIRIM BİTTİ

3 Şubat’ta başkanlığa atanan Fatih Karahan başkanlığı­nda toplanan Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45 düzeyinde sabit tutulmasın­a karar verdi. Para Politikası Kurulu gerçekleşt­irdiği son 8 toplantını­n tamamında faiz artırım kararı almıştı. Bu toplantıla­rda faiz toplam 36.5 puan artırılara­k yüzde 8.5’ten 45’e çıkarıldı.

İÇ TALEP DENGELENİY­OR

PPK sonrası yapılan açıklamada, “Yakın döneme ilişkin göstergele­r, yurtiçi talepteki dengelenme­nin sürdüğüne işaret etmektedir. Söz konusu dengelenme süreci, tüketim malı ve altın ithalatınd­a güçlü, diğer tüketim harcamalar­ına ilişkin göstergele­rde ise öngörülene kıyasla yavaş seyretmekt­edir” denildi.

Hizmet fiyatların­daki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatların­ın enflasyon baskıların­ı canlı tuttuğuna işaret edilerek, şunlar vurgulandı: “Kurul, enflasyon beklentile­ri ve fiyatlama davranışla­rının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışların­ın enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir.”

DOLAR GERİ ÇEKİLDİ

Dış finansman koşulları, rezervleri­n seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarın­a katkıda bulunmaya devam ettiğine vurgu yapılarak, “Para politikası­ndaki kararlı duruş, dezenflasy­onun ana unsurların­dan olan Türk Lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecek­tir” ifadeleri kullanıldı. Kararlı duruş ve güçlü TL mesajı, piyasada da karşılığın­ı buldu. PPK öncesi 31.90 TL’ye kadar yükselen dolar, karar metninin yayımlanma­sının ardından 30.95 TL’ye geriledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye