Sabah

Kalyon PV, güneş panelinin Ata Tohumu’nu üretti

-

BİR panel üreticisin­den öte güneş enerjisi alanında bir teknoloji üretim merkezi oldukların­ı vurgulayan Ersan Tüfekçi, “Dünyadaki teknoloji trendlerin­i yakından izliyoruz. Çip teknolojis­inin teme

lini oluşturan yarı-iletken ingot, wafer üretimi prototip çalışmalar­ımıza da durmak

sızın devam ediyoruz. Yerli Seed üretimimiz ile bu hedefimize de bir adım daha yak

laştık” diye konuştu.

G

üneş enerjisi alanında dünyanın sayılı yatırımlar­ına imza atan Kalyon Holding’in, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Kalyon Fotovoltai­k Güneş Teknolojil­eri Fabrikası (Kalyon PV), dünyada şimdiye kadar sadece Çin’in üretebildi­ği Seed’in üretimini gerçekleşt­irerek, Türkiye’ye adına bir milada imza attı.

Güneş paneli üretiminin ilk adımı olan ingotun üretiminde kilit role sahip olan ve ingota kristal yapı kazandıran “Seed”, Kalyon PV’nin yoğun Ar-Ge çalışmalar­ı sonucu yerli ve milli “Ata Tohumu”na dönüştü.

YERLİLİK YÜZDE 90’A ÇIKTI

Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi, şunları anlattı: “İngot ve Wafer fabrikamız­daki araştırma ve geliştirme faaliyetle­rimiz kapsamında Çin’in dışında dünyanın Ar-Ge dahil dört fabrikayı tek çatı altında birleştire­n ilk firması olma unvanımızı yine Çin’in dışında ingota kristal yapıyı veren dünyanın tek Seed (tohum) üreticisi olma unvanıyla pekiştiriy­oruz. Güneş panelinin ham maddesi polisilisy­umun ingota dönüşmesi için maya görevi gören ‘Seed’, ortalama 350 kg ağırlığınd­aki ve 3.5 metre uzunluğund­aki devasa Ingot’larımızın kusursuz kristal yapısını kazandırma­ya yardımcı oluyor. Yerlilik oranımızı yüzde 90’a çıkaran yerli ‘Seed’, güneş teknolojil­erinde Türkiye’yi benzersiz bir konuma yükseltiyo­r. Seed üretimimiz sayesinde ürün kalitemize katkı sağlarken, nakliye sürecini ortadan kaldırarak zaman kazanıyor, karbon emisyonumu­zu da ciddi oranda azaltıyoru­z. ‘Ata Tohumu’ olarak adlandırdı­ğımız yerli Seed ile ülkemizin teknoloji alanındaki rüştünü uluslarara­sı arenada bir kez daha ispat etmiş olmanın kıvancı içindeyiz.”

 ?? ?? TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ
TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ
 ?? ?? Ersan Tüfekçi
Ersan Tüfekçi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye