Sabah

Biraz da diğer belediyele­r ölsün Ekrem Bey!

- MELIH

Geçen yıl büyük şehir belediye lerine ayrılan kaynak 228 milyar lira yı geçti.

En fazla kaynak yüzde 87 artışla 93.2 milyar lira ola rak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıl dı. İBB, büyükşehir­le re aktarılan toplam kaynağın yaklaşık yüzde 41’ini tek başına aldı. İkinci sırada Ankara ve İzmir büyükşehir belediyele­ri var.

İBB yalnızca bütçeden aslan payını almı yor, borçlanmad­a da birinci.

2022 yılı denetim raporunun tartışıldı ğı toplantıda Denetim Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar’ın kayda geçen şu sözleri durumu özetliyor:

“Büyükşehir Belediyesi’nin kuruldu ğu 1984 yılından 2019 yılı Haziran ayına kadar 35 yılda belediyeni­n toplam borcu 28 milyar lira olarak birikmişke­n (krem İmamoğlu’nun başkan seçildiği 2019 yılı Haziran ayından 2022 yılı sonuna kadar

3.5 yıllık dönemde 54 milyar lira daha ilave borç yapılarak 82 milyar liraya çık mıştır. Yani 3.5 yılda, 35 yılda yapılan borçtan daha fazla borç yapılmıştı­r. Borç, İBB’nin bir kaderi oldu ve aritmetik olarak artıyor. Muhtemelen 2023 sonunda 150 milyar liraya çıkacak gibi gözükü yor.”

Göreve geldi ği ilk günden itiba ren “Engelleniy­oruz” diyen İmamoğlu ise beş yılın sonunda sözünü verdiği vaatle ri sorulunca hâlâ aynı bahaneyi dillendiri yor; “Yerim dardı” diyor.

CHP’li seçmenin ağzında da aynı naka rat.

“2019’da ittifakla kazandık. İyi Parti’den DEM’e kadar tonla ortağa kadro, CHP yala kası sanatçılar­a işbirliği, ‘kültür ihalesi’ sözü müz vardı. Personeli şişirdik, milyarlık şenlik etkinlikle­ri falan derken yola, otobüs bakı mına, metroya para kalmadı” diyecek hâlle ri yok elbette.

Ama diğer 80 belediye başkanının, İmamoğlu’nun klişe bahanesini her duydukları­nda, bir elindeki kaşığa bir de ortadaki yemeğe kepçeyle dalıp her lokma dan sonra “Oh öldüm” diyen ev sahibine isyan eden Nasreddin Hoca gibi söylendikl­e rine eminim:

“Biraz da biz ölelim yahu!”

Zira AK Partili başkanları geçtik, Mansur Yavaş’ın ağzından bile böyle bir bahane duyduğumu hatırlamıy­orum.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye