Sabah

CHP’de kampanya problemi ve sürpriz 1 Nisancılar

- BURHANETTİ­N

Yerel seçimlere 36 gün kala siyasi partilerin kampanyala­rı düşük tan siyonda seyrediyor. Düşük tansi yondan kastım sert polemikler, keskin öte kileştirme­ler ve kutuplaşma dönemine henüz girilmemiş olması. Yani başat bir beka söyleminin öne çıkmaması.

Yoksa Cumhurbaşk­anı Erdoğan hummalı seçim çalışmasın­a il il dolaşa rak devam ediyor. Uzun aday belirleme uğraşını YSK’nın tarihi sebebiyle nihayet tamamlayab­ilen CHP’nin Genel Başkanı Özel bile kampanya söylemleri­ni seslen dirmeye başladı. Belediye başkanı aday ları da hem yapacaklar­ını anlatmayı hem de diğer adayları eleştirmey­i sürdürüyor lar.

Ancak meYcut kampanya gündemi Mayıs 2023 seçimlerin­in aksine çok parçalı seyrediyor.

Bunun temel nedeni yerel seçimlerde ittifak yerine neredeyse bütün partilerin adaylarıyl­a yarışmasın­ın öne çıkması.

Partilerin 2028 öncesinde özgül ağır lıklarını görmek istemeleri. Elbette AK Parti ve MHP arasındaki ittifak ile CHP ve DEM Parti, CHP ve TİP arasında ki kısmi işbirliği haricinde... &+P Ye

DEM Parti arasında müzakeresi şeffaf ancak pazarlığın mahiyeti örtülü olan uzlaşmanın kampanya konusu olacağı açık. “Kent uzlaşısını­n” şimdiden iktidar tarafından “Kandil uzlaşısı” olarak adlandırıl­ması bunu gösteriyor. İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in “Atatürk’ün vârisi DEM’leniyor bugün” cümlesiyle CHP’yi hedef alma sı bu kent uzlaşısı eleştirisi­nin Cumhur İttifakı’nın ötesine geçtiğini ifade ediyor. İyi Parti, Zafer Partisi, Memleket Partisi, SP, GP ve DEVA gibi partiler varlık gös terebilmek için CHP adaylarını da eleş tirmek durumundal­ar. Aksi takdirde bazı partiler Erdoğan’ın söylediği gibi siyaset ten silinebili­r.

★★★

Kampanya gündeminin parçalı hali nin bir diğer sebebi de muhalefet partile rinin Mayıs 2023 yenilgisin­in etkilerind­en ve hesaplaşma­sından hâlâ kurtulamam­ış olması. Genel başkan değiştiren CHP’de aday belirleme sürecinin sancıları “deği şim” iddiasını bile hızlıca eskitmiş görünü yor. Bu partideki 31 Mart akşamı ile 1 Nisan sabahını bekleyenle­r arasındaki ayrışma Genel Başkan Özel’in söylediği “3-5 hazımsızın” ötesine geçmiş durumda. Siyaset yapmaya devam eden Kılıçdaroğ­lu’nun olası yenil gi üzerine 1 Nisan’dan itibaren “bura dayım” demesi muhtemeldi­r. İstanbul, Ankara ve İzmir dahil 11 büyükşehir­lerde kaybetme korkusu CHP’yi 2019’daki seç meni aramaya ve konsolide etmeye zor luyor. 2019 ve 2023 ittifak ortamı bugün olmadığına göre CHP medyasının “iktidar kazanır” korkutması pek etkili olacak gibi görünmüyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın CHP’yi iktidar çekişmesi içinde resmet mesi ve CHP seçmenine “alternatif değil siniz” çağrısı yapması ikili kutuplaşma ihtimalini ortadan kaldırıyor. “Erdoğan karşıtlığı” sermayesin­in zaten eski etkisi yok, bu kapsayıcı söylem ile daha da etkisizleş­iyor. Dahası, CHP’nin “dağınıklığ­ına ve çürümüşlüğ­üne” yapılan eleştirile­rin telif hakkı da yine CHP’lilerde.

★★★

Elbette CHP “ya iktidarın adayı ya benim adayım” ikiliğini bir beka söylemi ile kurmak ister.

Ancak bunu nasıl kurabilece­ğini kes tiremiyor. Ne CHP seçmeninin konsoli de edecek ne de diğer muhalefet parti lerin seçmenini çekebilece­k bir söylem oluşturabi­ldi. Nitekim İBB’nin CHP adayı İmamoğlu’nun kullandığı “ben ve diğerle ri” söylemi hem etkili değil hem de sorun lu. Şu soruyu sorduruyor: Acaba İmamoğlu yenilgiyi kabul etti de “herkese karşı yine de yüksek oy aldım” demeye mi hazırlanıy­or? Bunun anlamsız olduğu açık. 6’lı masa kurabilen Kılıçdaroğ­lu Mayıs 2023 seçim lerinde İstanbul’da yüzde 50’yi geçmişti.

İmamoğlu’nun kampanyası 2019’un kopyası. Halbuki şartlar çok farklı. Diğer muhalefet partilerin­in oylarına sahip çık ması ile son 36 günde İmamoğlu önüne gelen anket sonuçları ile üzülebilir. Ve ister istemez CHP’deki 1 Nisan hesabı yapanlar arasına katılabili­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye