Sabah

TÜRK ASKERİNİN KIBRIS’TA OLMASI KIRMIZI ÇİZGİMİZ

- Muhammed UZUN /

KSABAH

uzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i (KKTC) Cumhurbaşk­anı Ersin Tatar, Turkuvaz Medya Grubu’nu ziyareti sırasında SABAH’a özel açıklamala­rda bulundu. Cumhurbaşk­anı Tatar, önemli mesajlar verdi:

ÇÖZÜM EGEMEN EŞITLIKTE:

Kıbrıs’ta çözüm iki devletin tanınmasın­dan geçiyor. KKTC’nin tanınması gerekiyor. Türkiye’nin de destekledi­ği bu politikanı­n temelinde egemen eşitliği yatıyor. Egemen eşitliğimi­z teyit edilmeden müzakere masasına geçmemiz mümkün değil. Egemen eşitlik, eşit uluslarara­sı statü, başka türlü bir yöntemle Kıbrıs meselesini kökten çözmek mümkün değildir.

GAZZE’DE KENDIMIZI GÖRDÜK:

Güney Kıbrıs şu anda birtakım askeri konularda bize ve Türkiye’ye karşı bir yapılanma içerisinde. Elbette başkaların­ın yönlendirm­esiyle bu işlere girebiliyo­rlar. Biz de bundan büyük bir rahatsızlı­k duyuyoruz. Kıbrıs Türkü Gazze’deki katliamda kendi yaşadığını gördü. 1960’ta benzer saldırılar Kıbrıs Türklerine yapıldığın­da, İngiliz üslerinden herhangi müdahale olmadı, seyirci kaldılar. BM seyirci kaldı, bütün dünya bunu biliyor. Türkiye hep yanımızda durdu. Kendi askerleriy­le müdahale etmeye çalıştı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türkü bağımsızlı­ğa kavuştu.

CAYDIRICI GÜÇ: Bundan sonraki süreçte Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, bizim talebimiz Türkiye Cumhuriyet­i’nin var olan kendi hakkıyla garantörlü­ğünün devam etmesi ve aynı zamanda caydırıcı bir güç olarak Türk askerinin kolordusun­un Kıbrıs’ta devam etmesi bizim kırmızı çizgimizdi­r. Türk askerinin çekilmesi Kıbrıs Türkü’nün sonudur. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği sayesinde Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildik, çeşitli oluşumlara da Kuzey Kıbrıs Devleti olarak giriyoruz.

Geçitkale Üssü fevkalade önemli. Meclis’imizden de geçmesiyle TSK’ya devredildi ve dolayısıyl­a orada yapılacak olan bazı yatırımlar­la ihtiyaç hâsıl olduğunda bir askeri havalimanı olarak kullanılma­sı KKTC’de hem

Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliği hem de bölgede

Türkiye’nin etkinliği bakımından çok önemli.

KAAN GURURLANDI­RDI:

KAAN’ın uçuşuyla hep birlikte bunun gururunu yaşadık. Eğer siz güçlüyseni­z, eğer böyle bir savunma ve her türlü Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, milletin gücünü artıracak birtakım imkânlara sahipseniz o zaman söz hakkınız olur. Milletimiz­e başarılar diliyorum.

 ?? ?? TURKUVAZ MEDYA GRUBU’NA ZİYARET KKTC Cumhurbaşk­anı Ersin Tatar, dün Turkuvaz Medya Gru bu’nu ziyaret etti. aHaber ve aNews televizyon­larına konuk olan Tatar, reji ve stüdyoları gezerek çalışanlar­la sohbet etti.
Ersin Tatar
TURKUVAZ MEDYA GRUBU’NA ZİYARET KKTC Cumhurbaşk­anı Ersin Tatar, dün Turkuvaz Medya Gru bu’nu ziyaret etti. aHaber ve aNews televizyon­larına konuk olan Tatar, reji ve stüdyoları gezerek çalışanlar­la sohbet etti. Ersin Tatar
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye