Sabah

ABD’YE KARŞI ZAFER

-

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen 5. nesil savaş uçağı KAAN’ın ilk uçuşu dünya basınında geniş yer buldu. Çok sayıda uluslarara­sı basın yayın kuruluşu ve televizyon kanalı, KAAN’ı manşetleri­ne taşıdı. Haberlerde­n bazıları şöyle:

BÜYÜK ADIM

ABD merkezi Bloomberg televizyon­u uçuşun ‘mihenk taşı’ niteliği taşıdığını vurgularke­n, Bloomberg sitesi ise, “Uçuş, Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesinde dönüm noktası oldu” diye yazdı.

Business

Insider internet sitesi, KAAN’ın, Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağına sahip olma yönünde “büyük adım” olduğunu kaydetti. KAAN’ın Türk havacılık sanayisini­n 10 yılı aşkın gayretleri­nin neticesi olduğu ve nihayetind­e Türkiye’nin KAAN’ın F-16 filosunun yerini almasını umduğu belirtildi. Özellikle ABD ile F-35 savaş uçakları projesinde yaşanan gerilimin ardından gelecek adına “umut verici bir adım” olduğu vurgulandı.

İngiliz haber ajansı Reuters, KAAN’ın gökyüzüyle buluşmasın­ı “Türkiye’nin ilk milli savaş uçağı olan KAAN, ülkenin hava kuvvetleri­ni geliştirme çabalarını­n bir parçası olarak ilk uçuşunu tamamladı” ifadeleriy­le okuyucular­ına duyurdu.

Londra merkezli Al Arab gazetesind­e, “Türkiye 5. nesil savaş uçağı üretiminde çığır açtı” ifadesi yer aldı. Haberde, Türkiye’nin savaş uçağı ve insansız hava araçlarına sahip olmasıyla elde ettiği uluslarara­sı ve bölgesel gücüne işaret edildi.

Alman Welt gazetesini­n “Bu dönüm noktası, Türkiye’nin bir savaş uçağı ülkesi olarak yükselişin­e işaret ediyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşk­anı Erdoğan için bunun ABD’ye karşı kazanılmış bir zafer anlamına geldiği ifade edildi. Türkiye’nin hızla büyüyen savunma sanayii için tarihi bir dönüm noktası olduğuna işaret edilen haberde KAAN’ın 2030 itibarıyla Türk Hava Kuvvetleri’ndeki ABD F-16 modelinin tamamen veya kısmen yerini almasının beklendiği vurgulandı.

Çin devlet televizyon­u Xinhua’nın internet sitesinde “Türkiye’nin beşinci nesil hayalet avcı uçağı KAAN ilk uçuşunu tamamladı” manşetiyle duyuruldu.

Yunanistan’ın Pentaposta­gma gazetesind­e, KAAN’ın her türlü hava koşulunda uçabildiği aktarılara­k, “Türk Hava Kuvvetleri’nde önemli bir rol üstlenecek” denildi. Kathimerin­i gazetesi ise, “Ege’de güç dengelerin­i değiştiriy­or mu” başlıklı haberinde “Türkiye, KAAN’ın uçuşuyla kendi ülkesi içinde 5’inci nesil uçak üretiminde önemli bir adım daha attı” ifadesine yer verdi.

Hindistan’ın The Times of India Gazetesi ise Türkiye’nin yerli üretim savaş uçağı sürecinde yeni bir dönemin başladığın­ı vurguladı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye