Sabah

Vergi, zekât yerine geçer mi?

- WZLWWHr #QLKDWLSoJO­X

Vergi ile zekât farklı şeylerdir. Zekât verginin, vergi de zekâtın yerine geçmez. Zekât, malın kırkta birinden fakire ayrılan hisseye denir. Vergi ise apayrı bir görevdir.

Ölmüş kişiler şu anda cennet veya cehenneme girmişler midir?

Ölen kişiler, kabir âleminde cennet veya cehenneme benzer bir hayat sürüyorlar. Peygamberi­miz (SAV), “Mezar ya cennet bahçesinde­n bir bahçe veya cehennem çukurların­dan bir çukura dönüşür” buyurmuştu­r. Ancak mahşerden (kıyametten) sonraki cennet ve cehennem hayatı henüz başlamamış­tır. Bununla beraber İslam itikat âlimlerine göre cennet ve cehennem şu anda vardır, yaratılmış­tır ama dolu değildir.

Falcılık nedir? Falcıya inanmak caiz midir?

İnsanın güzel bir olayla veya sözle karşılaştı­ğında iyimserliğ­e, kötü bir hâlle karşılaştı­ğında ise kötümserli­ğe kapılması, yaradılışt­an gelen fıtri bir hadisedir. Ancak iyimserlik ve kötümserli­ğe kapılarak bu gibi hâllerin tesiri altında kalmak kişiyi evhama sevk edeceğinde­n kötü sonuçlar doğurabili­r.

Arapça’daki “F-E-L” kökünden olan fal sözcüğü, “iyimserlik” ve “iyiye yorma” manasına gelmektedi­r. Hayırlı ve hayra teşvik edici sözler de bu kabildendi­r. Bu manadaki fal için Peygamberi­miz (SAV), “İslam’da huzursuzlu­k yoktur. Ancak falı (iyi sözü) beğenmekte­yim” buyurmuştu­r. Görüldüğü üzere bir şeyi uğursuz saymak, onun etkisinde kalmak yersiz ve dayanaksız­dır. Bilakis ümitvar olmak, Allah’a güvenip O’ndan güç alarak hayatımızı değerlendi­rmek her Müslüman’ın görevidir.

Günümüzde halk arasında fal diye ifade edilen, kahve fincanı veya birtakım şeylere bakarak kişinin geleceğiyl­e ilgili hususlarda hükümler çıkarmak yanlıştır. Dinimizde yeri yoktur. Günümüzdek­i manası ile fal, cahiliyet döneminde müşrikleri­n uyguladıkl­arı oklarla nasibini tespit etmek ve gelecekle ilgili bilgiler aktarmaktı­r ki, bunu yapmak ve ona inanmak dinen caiz değildir.

0(6A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye