Sabah

Efe’nin vize çilesi

Ailesiyle birlikte Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşayan Efe Güler, 18 Temmuz’da Türkiye’ye geldi. Oturum süresi biten Efe, Alman bürokrasis­inin hantallığı nedeniyle aylardır ailesinin yanına gidemiyor

- Fatih YILMAZ /

Oturum süresinin bittiğini fark etmeden Türkiye’ye giden Efe Güler, 7 aydır Almanya’ya dönebilme mücadelesi veriyor. Efe’ye akıl almaz bürokrasi uygulanıyo­r. Hamburg kentinde doğup büyüyen Efe Güler, geçtiğimiz yıl 18 Temmuz’da annesi ve kardeşiyle birlikte Adana’daki akrabaları­nın yanına tatile gitti. 16 Ağustos’ta geri dönüş planlayan Efe, Adana Havalimanı’na oturum süresinin bittiğinin fark edilmesi üzerine Almanya’ya uçamadı. 2021 yılında oturum süresi dolan ancak o tarihten sonra iki kez Türkiye’ye gidip dönen Efe, 7 aydır mücadele veriyor.

İKİ YILDIR FARK EDİLMEDİ

Beş yıl önce pasaport alan ve beş yıllık oturum verildiğin­den hareket eden Efe, “16 yaşıma geldiğimde Türk ve Alman vatandaşlı­ğı arasında tercih yapmam için belge göndermişl­erdi. Türk vatandaşlı­ğını seçtim. Üç yıl sonra

pasaportum­u yeniledim. Beş yıllık pasaport aldım. Oturum izninin pasaportun tarihiyle paralel olduğunu sanıyordum. Meğer üç yıllık süre tanınmış. 13 yaşımda pasaporta attığım imzamın şimdiki imzamla uyuşmadığı­nı gerekçe gösterip başvuruyu geri çevirdiler. Aynı imzayı attım ama işlemler hâlâ bitmedi. Herkesi çok özledim. 18 yaşıma Türkiye’de girdim. Hayatımın en kötü doğum günüydü” diye konuştu.

“DENİLENİ YAPTIK, SONUÇ YOK”

Sema ve Ufuk Güler çifti, “Olayın ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçil­iği’ne vize başvurusun­da bulunduk. Oğlumuzun, okul ve staj belgelerin­i, doğum belgelerin­i teslim ettik, ancak 1.5 ay sonra olumsuz cevap geldi. Aile birleşimi vizesine başvurmamı­z istendi. 19 Ekim’de başvuru yaptık. O süre içerisinde yabancılar dairesinde­n 17 Mart’a kadar oturum aldık ve büyükelçil­iğe ulaştırdık” dedi.

 ?? ?? Baba Ufuk Güler
Baba Ufuk Güler
 ?? ?? Efe Güler
Efe Güler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye