Sabah

Küresel tuğyanın ‘rejim’ oyunu

- SALİH TUNA sAlIH.tunA@sABAH.Com.tr

Siyonistle­rin kontrolün deki küresel medya, hedefe koydukları ülke ler için “reMim” ifadesini kullan mayı pek sever: 3utin reMimi, Erdoğan rejimi, 9ene]uela reMi mi, Küba rejimi, ila ahir.

Birkaç gün evvel Bre]ilya 'eYlet Başkanı Lula, İsrail’in Gazze’de yaptık larını Hitler Almanya’sının yaptıkları­na benzetti ya, “Brezilya rejimi” eli kulağın da demektir.

Bunların hedefi olmaktan kurtulma nın en kestirme yolu da İsrail’i soykırım yaparken bile destekleme­ktir. Arjantin Devlet Başkanı -aYier 0ilei gibi.

Gerçi 0ilei de destek işini şaklaban lık boyutuna vardıracak kadar abart tı. Hadi Ağlama Duvarı’nda salya sümük ağlamasını anladık. “Yahudi olmak istiyorum ” demek de ne oluyor

Her şeyden evvel “Yahudilik” isteğe bağlı değil.

Kaldı ki, İsrail’e destek olmak için “Yahudi olmak” da şart değil. &+3ªnin g]gr g]el’i gibi Gazze dire nişine yani Hamas’a “terörist” demek yeterli.

Ý

Küresel tuğyanın algı operatörle ri “rejim” yaftasında bile samimi değil dir. Mesela, 7ony Blair’in Kaddafi ile görüştüğü dönemde “KaddaIi reMimi” bir süreliğine gitmiş, yerine düz “Libya” gelmişti.

Ne ki, sade “Libya” uzun sürmemiş, “Kaddafi rejimi” tekrar moda olmuştu. (Aynı şekilde Vietnam Savaşı’ndan sonra da “Vietnam rejimi” gitmiş, “Vietnam hükümeti” gelmişti.)

Güya otoriter hükümetler­i “rejim” tes miye ediyorlar.

Fakat Suudi Arabistan, BAE, hrdn ya da dünyanın birçok yerindeki farklı “krallıklar­a” rejim dediklerin­i şimdi ye değin duyan olmadı.

Malumunuz, “rejim” yaftası nı vurdular mı da (işgal dâhil her yolla) “rejim değiştirme operasyonl­arına” başvurmala­rı meşruiyet kazanmış oluyor.

Hayır canım, “hükümet değiştirme­k” için operasyona hiç gerek yok.

Demokrasi ne güne duruyor

Gelgelelim, Hamas’ın 2006’da adil bir seçim zaferi kazanması üzeri ne +illary &linton, Filistin’de adil ve demokratik seçimlerin düzenlenme­sine izin vermelerin­i “hata” olarak değerlen dirmişti.

Çünkü seçimlerin sonucunda “demokratik bir hükümet” değil, bir “rejim” seçilmişti.

Batı’nın demokrasid­en anladığı “hal kın kendi görüşlerin­i yansıtan yöneticile­ri tayin etmesi” olsaydı, +amas’ı “terörist” ilan ederler miydi"

Bu köşecikte daha evvel Birleşik Krallık örneğinde bahsettiği­miz gibi, “demokrasil­erde” hükümetler­in değiş mesi için, muhalefet partisinin/adayı nın devlet vesayetini “değiştirme­yece ğini” ispatlamas­ı gerekiyor. Yani, Batı demokrasil­erinde halk, devletin pozisyo nu “değişmemes­i” şartıyla hükümetler­ini değiştireb­ilir.

ve İngiltere gibi “devletleri­n” değişmez pozisyonu da her halükârda İsrail’i arkalamakt­ır.

Yoksa...

ABD, “Gazze’de ateşkes yapılsın” yani “İsrail soykırımı dursun” şeklinde hülasa edeceğimiz son derece insani yasa tasarısını, dünyanın gözü önünde veto eder miydi"

AB'

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye