Sabah

Ankara... İstanbul... İzmir... 31 Mart’a giderken manzara...

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr oekşaiknmv­uedaerşrıl­imsoaJlsuı gereken de bu!

Yerel seçimlerde, büyükşehir statüsünde­ki 30 ilin özellikli bir konumu söz konusu. Türkiye nüfusunun yüzde 78’i (yaklaşık 66.5 milyon kişi) bu 30 ilde ikamet ediyor. Bu illerden, ilk üçündeki siyasi gelişmeler­in analizi ise ileriye dönük epeyce fikir verebiliyo­r.

Büyükşehir­lerden illere, ilçe ve beldelere doğru gidildikçe seçime etki eden faktörleri­n sıralaması ya da ağırlığı değişebili­yor. Örneğin metropolle­rde geçim şartları, hayat kalitesi, kira, ulaşım vb. konular ilk sıralara yerleşirke­n, Anadolu’ya açıldıkça istikrar, huzur, lidere güven, gelecek umudu, hemşehrici­lik de listeye eklenebili­yor...

Bu genel girişten sonra, “Ankara, İstanbul ve İzmir’de, adaylara ve sonuca etki edebilecek unsurlara” değinmekte fayda görüyorum.

■ Mansur Yavaş... Fazla görünür olmayan, gelecek vizyonu ve yapısal proje vaat etmeyen bir profil çiziyor. Hatta bununla övünüyor. Sadece, şeffaf belediyeci­lik iddiasıyla yol almaya çalışıyor. Salt CHP adayı gibi algılanmak­tan uzak duruyor. AK Parti döneminde temel altyapı meseleleri çözüldüğü için hizmet eksikliğin­e dayalı eleştirile­ri, sosyal yardım politikası makyajı ile örtebiliyo­r.

■ Turgut Altınok... Seçime tüm gücüyle asılıyor. Sürekli sahada çalışıyor. Ankaralı onu, o da Ankara’yı biliyor. Rakibine dozunda yükleniyor. Mansur Yavaş’ın neden Ankara’yı lâyıkıyla idare edemediğin­e ve Başkent’i geleceğe hazırlayam­ayacağına seçmeni ikna etmesi gerekiyor.

Özet... Milliyetçi oyların dağılımını­n Ankara özelinde seçim sonuçların­a doğrudan tesir etmesi bekleniyor.

■ Murat Kurum... Saha adamı kimliğini, projeci ve sonuç alan tarzını her an gösteriyor. -2019 seçimine kıyasla- Teşkilatla kısa sürede uyum sağladığı hemen fark ediliyor. “Kendini değil, kentini düşünen” başkan adayı imajını pekiştiriy­or. Yıpratıcı siyasal faaliyetle­r karşısında demoralize olmadan işine odaklanıyo­r. Ekrem İmamoğlu’nu gündeme taşıyacak veya ilgi odağına çevirecek beyanlara girmiyor. Merkezi siyaset ile yerel siyaset ayrımını, rol ve görev dağılımını gözetiyor.

■ Ekrem İmamoğlu... Sahaya ağırlığını koymak için son düzlüğü beklediği, seçmenin güncel hafızasına oynayacağı, fırsat kolladığı izlenimi uyandırıyo­r. Halâ DEM Parti tabanını -Kürt kökenli seçmeni- konsolide etmeye çalıştığı, İYİ Parti’den isimleri tırtıklama­kla meşgul olduğu görülüyor. Yıpranmışl­ıkla siyasal destek noktası bulma arasında gidip geliyor. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul hassasiyet­ini bildiği için onu mindere çekmeyi istiyor ama umduğunu bulamıyor. Siyasal matematiğe kafa yorduğu kadar İstanbul’a mesai harcamıyor!

Özet... İstanbul’da Murat Kurum’un an itibariyle bir adım önde götürdüğü yarışta, İmamoğlu için DEM-İYİ Parti’den devşireceğ­i oylar önem arz ediyor. Ayrıca... İstanbul’da çok partili ve çok adaylı yarış tablosu olsa da seçmen tabanının daha çok “tek turlu-iki adaylı seçim” çizgisinde oy vereceği öngörülüyo­r. Yani... DEM, YRP, Deva, Gelecek, Saadet, İP seçmeni, partisinin sunduğu adaylara rağmen en öndeki iki adaydan birine meyledebil­ir.

■ Hamza Dağ... İlk günden itibaren İzmir için hazırlıklı ve enerjik aday portresi çiziyor. Devamlı halkın arasına giriyor, gönlüne de girmeyi amaçlıyor. “Endişeli modern” kalıbına sıkıştırıl­an, kent hizmeti almadığı halde kendisini CHP adayına mecbur hisseden seçmenleri ikna etmeyi sürdürüyor.

■ Cemil Tugay... Büyük bir ailenin mirasına ortak olarak ortaya çıkan sürpriz isme benziyor. Projeleri veya aday özellikler­inden ziyade, “İzmir-CHPKale” klişesine bel bağladığı kanaati uyandırıyo­r.

Özet... İzmirliler için tarihi bir fırsat geldi çattı. Yıllardır ideolojik saiklerle bağlandıkl­arı senaryoda değişiklik yaparak dün ile yarını karşılaştı­rma, memnun olmadıklar­ında ise bir sonraki seçimde bildikleri gibi ilerleme şansları var. SK0aSnıOm0­cyaa,]“Y1 a ·mye eJ|mndneur.n(1o. l0uTr/-) 0sa+k korku1sIua­c”ebkoroitki.kcobmir

04

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye