Sabah

SÜPER SEYİR MANEVRA

Türkiye, KAAN ile dünyada ABD, Rusya, Çin’in ardından 5’inci nesil muharip uçağı üretme kabiliyeti­ne sahip ülke oldu. Peki KAAN, Ruslar’ın Sukhoi’si, ABD’nin F-22 Raptor’u ve F-35’i, Çin’in &hengdu --2 ’sine göre daha mı üstün?

-

Türk havacılığı beşinci nesil savaş uçağı KAAN ile yeni bir tarih daha yazdı. Dünyada ABD, Avrupa, Rusya,

Çin gibi 5'inci nesil bir muharip uçağı üretebilec­ek altyapı ve teknolojiy­e sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdik. Peki KAAN muadilleri­ne göre daha mı iyi? Ruslar'ın Sukhoi'si, ABD'nin F-22 Raptor ve F-35'i, Çin'in Chengdu J-20'sine göre üstün özellikler­i neler? Dünyadaki diğer savaş uçağı projeleri kaç yılda tamamlandı?

UÇUŞ MESAFESİYL­E ÖNDE

Türkiye'nin ürettiği KAAN birçok teknik özelliğiyl­e diğer ülkelerin savaş uçaklarınd­an daha üstün özellikler­e sahip. Uçuş mesafesind­e (3 bin kilometre) F-22 RAPTOR'la aynı. Lockheed Martin'in ürettiği F-35A'ya göre ise daha uzun menzilli. F-35 A Lightining'de uçuş mesafesi 2.800 kilometre. Süper seyire bakıldığın­da da 1.4 mach'la (1 mach=1.226.5 km/sa) Ruslar'ın SU-57'sinden daha üstün. Azami hızı 1.8 mach ile F-35A Lightining'den daha hızlı. Azami irtifa kapasitesi ise 55 bin fit. Bu konuda da F-35A Lightining'den daha üstün özelliğiyl­e dikkat çekiyor.

F-35’TEN ÜSTÜN

KAAN, özellikler­i, milli ve yerli imkânlarla üretilmiş olması, 5. nesil uçak kategorisi­nde yer alması ve bir dizi

6’SINI DA ÇALIŞIYORU­Z

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN’da F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiy­i seçtikleri­ni, projenin dünyanın en hızlı biten projesi olduğunu söyledi. KAAN’ın ilk uçuşunun ardından bir TV kanalında açıklamala­rda bulunan Kotil, “Uçak 5. nesil olunca bugün var olan bütün uçaklarla savaşabili­yor anlamına geliyor. Rusların SU-57'si, ABD’nin F-22'si, F-35'i onların karşısına çıkabilece­k bir uçak anlamına geliyor. İçinde yok yok aslında. Biz bu uçağı yaparken zorun zorunu seçtik. F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiy­i seç

tik. 6’sını da çalışıyoru­z” dedi. yüksek teknolojiy­e sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Radar izini düşüren özel boyası ve tasarımı, gövde içi istasyonla­rı, yerli üretim AESA radarı, süper seyir özelliği gibi birçok detay, Kaan'ı modern savaş uçakları arasında öne çıkarıyor. KAAN, özellikle mühimmat taşıma kapasitesi ve elektronik harp yetenekler­i bakımından, ABD'nin F-35'inden daha üstün. Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterin­deki F-16'lardan da… F-16 dördüncü nesil savaş uçağı. KAAN ise F-35 ve F-22 jetleri gibi beşinci nesil.

DÜNYANIN EN HIZLI BİTENİ

KAAN'ın geliştiril­me süreci de oldukça kısa sürdü. Türkiye 15 Aralık 2010'da, F-16 filosunun yerini alacak ve F-35 Lightning gibi diğer kritik uçaklarla birlikte çalışacak yeni nesil savaş uçağının üretilmesi­ne karar verdi. Milli Muharip Savaş Uçağı MMU ve TF-X olarak adlandırıl­an ve son olarak KAAN adı veriler proje için belirlenen ilk uçuş tarihi 2025 olarak belirlendi. Envantere giriş tarihi ise 2028 olarak öngörüldü. Fakat daha sonra TUSAŞ, beklenende­n daha hızlı projeyi tamamladı. F35 programı 1995'te başladı ve bitirilmes­i çok daha uzun sürdü. Avrupa Birliği yapımı 4.5 nesil Eurofighte­r'ın temeli 1989'da atıldı. Proje 2003-2005 yıllarına kadar sürdü.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABA+ ?? Barış ERGİN
SABA+ Barış ERGİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye