Sabah

Gölge CIA: Ankara, Afrika’daki varlığını güçlendiri­yor

-

ABD medyası Türkiye’nin dış politikası­nı yakından takip etmeye devam ediyor. Türkiye ile Somali arasında savunma ve güvenlik konularını da içeren Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmas­ı ABD’de ses getirdi. ABD merkezli özel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor, Somali ile Ankara’da imzalanan 10 yıl süreli savunma işbirliği anlaşmasın­ı ele aldı. Gölge CIA olarak da bilinen Stratfor’daki haberin başlığı ‘Ankara, Somali ve Cibuti ile savunma anlaşmalar­ı yoluyla etkisini genişletiy­or’ şeklinde oldu.

Haberde “Somali ile anlaşma Türkiye’nin 19 Şubat’ta Cibuti ile bir savunma anlaşması imzalaması­nın ardından geldi. Anlaşma, Türkiye’nin Somali sularında daha sık deniz konuşlandı­rması yapmasının önünü açıyor. Birlikte ele alındığınd­a, iki anlaşma Ankara’nın

Afrika Boynuzu’ndaki varlığını güçlendiri­yor. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki nüfuzunu güçlendirm­e çabası, Asya’ya giden deniz ticaret yollarını güvence altına alma girişimidi­r” denildi.

ETKİLİ DIŞ POLİTİKA VURGUSU

Öte yandan ABD’de etkili bir dış politika dergisi Foreign Affairs’ta kaleme alınan makalede Türkiye’nin Batı ile ilişkileri­nin yeniden yakınlaştı­ğı belirtildi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın aktif dış politikası­nın Türkiye’yi sadece Batı ile değil tüm yönlerde aktif dış politika yürüten bir ülke haline getirdiği vurgulandı. Hong Kong merkezli medya kuruluşu Asia Times ise KAAN’ı manşete taşıdı. Haberde, “Türkiye’nin yerli savaş uçağı küresel pazarda fırtınalar estirmeye hazır. KAAN, F-35’in müşteriler­ine göz koydu” denildi.

 ?? ??
 ?? ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaş kanı Hasan Şeyh Mahmud ile
resmi geçitte görülüyor.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaş kanı Hasan Şeyh Mahmud ile resmi geçitte görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye