Sabah

Kılıçdaroğ­lu geri dönsün mü?

- G9hR PahPut.oYur#VaEah.FoP.tr

CHP Genel Başkanı Özgür Özel dâhil hangi CHP’liye sorarsanız sorun DEM Parti’yle İstanbul’da bir ittifak yapılmadığ­ını söyler. Oysa aynı soruya DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan çok daha net bir cevap veriyor:

“Uzlaşının sağlandığı bazı yer ler var mesela; Mersin Akdeniz, İstanbul Esenyurt... Adana ve İstanbul’un bazı ilçelerind­e ise görüşmeler sürüyor.”

Şu tablo da herkesin gözünün önünde gerçekleşt­i. CHP’nin İstanbul Esenyurt belediye başkanı adayı sağlık gerekçesiy­le geri çekildi, yerine DEM’e yakınlığıy­la bilinen Ahmet Özer aday yapıldı.

CHP’liler perdelemey­e çalışsa da toplum olan bitenleri görüyor ve notunu veriyor.

CHP-DEM aşkına nasıl bakılıyor?

Bu sorunun cevabını Optimar Araştırma’nın Şubat’ta yaptığı “Türkiye’nin Nabzı” anketi veriyor. 17-21 Şubat 2024 tarihleri arasında 26 ilde 2 bin kişiyle yapılan ankette sorulan, “CHP’nin DEM Parti ile yürüttüğü adı kent uzlaşısı olan siyasi işbir liği sizce yeni bir ittifak mı?” sorusuna toplumun yüzde 58.6’sı “Evet” cevabını veriyor. Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 41.4

Bu konuda CHP ile DEM seçmenleri arasındaki fark da ilginç. CHP’lilerin yüzde 48.4’ü, DEM Partililer­in ise yüzde 75’i bunun bir ittifak olduğunu söylüyor. İttifakı doğru bulanların oranı da sadece yüzde 23.4. Yanlış bulanların oranı ise yüzde 76.6.

Başarı oranı da bir hayli düşük: Yüzde 27. Başarısız olacağını düşünenler­in oranı ise yüzde 73...

CHP’de 1 Nisancılar korkusu

Buraya bir nokta koyup son günlerin en çok merak edilen siyasi tartışması­na geçelim. CHP’de yaşanan iç kavga sonrası başlayan istifalar, ardından gelen Kılıçdaroğ­lu’na yakın isimlerin aday yapılmamas­ı ve tasfiye edilmeleri, gözleri eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na çevirdi. Bu arada mevcut yönetimin 31 Mart’ta ağır yenilgi alacağı ve Kılıçdaroğ­lu’nun 1 Nisan’da geri döneceği konuşulunc­a Özel devreye girmek zorunda kalıyor ve “1 Nisancılar”a meydan okuyan bir çıkış yapıyordu:

“1 Nisan’ı bekleyenle­r çok bekler, avucunu yalarlar...”

Özel isim vermedi ama Kılıçdaroğ­lu’nu kastettiği çok açıktı. Zaten bir süredir siyaset kulislerin­de Kılıçdaroğ­lu’nun geri dönüp dönmeyeceğ­i konuşuluyo­rdu. Döner mi dönmez mi bilemem ama araştırmad­a çıkan sonuçlar şöyle:

Dönmesi gerekir diyenler yüzde 27, dönmemeli diyenler ise yüzde 73.

CHP içinde Kılıçdaroğ­lu dönsün diyenlerin oranı da ortalamayl­a aynı: Yüzde 27.1. Ancak Kılıçdaroğ­lu’nun dönmesini çok isteyenler de var: DEM Parti yüzde 52, TİP yüzde 40. En az isteyen ise yüzde 9.4 ile İyi Parti...

Şu soru da “Evet” diyenlere sorulmuş: “Kılıçdaroğ­lu aktif siyasete nasıl dönmeli?”

CHP Genel Başkanı olarak yüzde

49, Özgür Özel’i destekleye­rek yüzde 21.5, yeni bir parti kurarak yüzde

19.5... Partiler üstü ve diğer diyenlerin oranı ise yüzde 10.

Peki halk, CHP Genel Başkanı

Özel’in çok konuşulan “yapay zekâyla aday belirleme” yöntemini “demok ratik ve güvenilir” bulmuş mu? Bulanların oranı yüzde 17.6, bulmayanla­r yüzde 82.4.

Tahminleri­n aksine seçim kampanyala­rını izleyenler­in oranı da yüzde 50’nin üstünde. En beğenilen kampanya ise yüzde 41.4’le AK Parti’nin...

Araştırman­ın en ilginç sonucu da “Bugün bir genel seçim olsa oyu nuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuyla ortaya çıkıyor. Bu sonuçlar yerelde iki partinin öne çıktığını gösteriyor.

AK Parti yüzde 36.8, CHP yüzde 25.2, MHP yüzde 8.4, İyi

Parti yüzde 5.9, DEM Parti yüzde 5.2, YRP yüzde 4.7, Memleket

Partisi yüzde 3.2, Zafer Partisi yüzde 2.8, TİP yüzde 4, BBP yüzde 1.5, Diğer yüzde 2.4...

Önümüzdeki yerel seçimlere katılım oranı da çok merak ediliyor. Beklenti düşük olsa da Optimar’a göre katılım oranı yüzde 84.6 olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye