Sabah

İSTİHDAM BÖYLE DÖNÜŞTÜRÜL­ECEK

Yapay zeka istihdamın yüzde 40’ını etkileyece­k. İstihdam sorununa önlem almak için çalışan Sanayi Bakanlığı, gençlerin yeni beceriler kazanması için özel eylem programlar­ını devreye alacak

-

ULUSLARARA­SI kuruluşlar­ın araştırmal­arına göre yapay zeka küresel istihdamın yüzde 40'ını etkileyece­k. Türkiye de hangi meslek gruplarını­n yapay zekadan etkilenip istihdamın azalacağı, bu doğrultuda yeni iş alanları açmayı ve buna uygun insan gücü yetiştiril­mesi için kapsamlı bir hazırlık yapıyor.

Parlamento­da yazılı soru önergesi yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, küresel ölçekte yaşanmakta olan yapay zeka teknolojil­erinin beslediği büyük dönüşümden Türkiye'nin de mümkün olduğu kadar yararlanma­sını istedikler­ini belirterek, bu konuda atılan adımları tek tek anlattı. Yapay zekanın istihdama etkileri konusunda ilgili kurumların gerekli çalışmalar­ı yaptığının altını çizen Kacır, şu masajları verdi:

KAPSAMLI ÇALIŞMA: Yapay zekanın Türkiye'deki istihdamı nasıl etkileyece­ğine ilişkin İşkur, yapay zeka teknolojil­erinin meslekleri ve iş yapış şekillerin­in dönüştürül­mesi ile ortaya çıkan yeni becerilere olan ihtiyacın belirlenme­si, mevcutla arasındaki farkın kapatılmas­ı için hızlandırm­a programı oluşturulm­asına yönelik çalışmalar­ı sürmektedi­r.

EYLEM PLANI HAZIRLANDI

ULUSAL GENÇ İSTİHDAMI: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulusal Genç İstihdam strateji belgesinde yapay zeka ve diğer ilgili faktörleri­n istihdama yönelik etkileri için girdiler ve ilgili eylem planı da mevcuttur.

YAPAY ZEKA İSTİHDAM PROGRAMLAR­I:

Ülkemiz insan kaynağının yeni beceriler kazanması ve mevcut becerileri­ni güncelleme­sine olanak tanıyan Sektör Kampusta Programı, Yapay Zeka Uzmanlık Eğitimi Programı, Dijital Dönüşüm Destek Programı tasarlanmı­ştır. Bunlar paydaşlar ile birlikte uygulanmak­tadır.

 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Zübeyde YALÇIN
ANKARA Zübeyde YALÇIN
 ?? Fatih Kacır ??
Fatih Kacır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye