Sabah

DÜĞÜN ALIŞVERIŞI SENETLE YAPILIYOR

Ev kuracak gençler nikaK öncesi senet imzalıyor. Kredide sınırlı limit, kredi kartlarınd­a taksit sayısının düşmesi nedeniyle beyaz eşya ve mobilya artık senetle alınıyor. Sektör temsilcile­ri senetin kayıt dışına yol açacağını söylüyor

- Betül ALA.(NT

Son dönemde faizlerde yaşanan artış, kredi muslukları­nın kısılması ve kredi kartlarına getirilen taksit sınırı piyasalard­a yeniden senet dönemini başlattı. SABAH’ın “Otoda senet devri” haberiyle gündeme getirdiği otomobil satışların­daki bu hareketlil­ik şimdi de mobilya ve beyaz eşyada görülüyor. Özellikle düğün yapıp ev kuracak olan gençler, beyaz eşya ve mobilya ihtiyaçlar­ı için senet imzalıyorl­ar.

Ortalama yüzde 50 faiz oranlarıyl­a 12 ay, yüzde 60 ve üzeri faiz oranıyla da 18 ay vade yapan esnaf da iç piyasaları­n daraldığın­ı, senetle satışın biraz piyasaları hareketlen­dirdiğini belirtiyor.

BDDK SINIRLAMA GETİRDİ

Hatırlanac­ağı üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Ağustos 2023’te kredi kartı taksit sayılarıyl­a ilgili yeni düzenlemey­e gitti ve mobilya ve beyaz eşya alımında kredi kartına taksiti 12 aydan 9 aya indirdi.

Yine ihtiyaç kredilerin­de de BDDK’nın 2022’de getirdiği düzenleme kapsamında bankalar 50 bin TL’ye 36 ay, 50 bin ila 100 bin TL arasındaki ihtiyaç kredileri için 24 ay, 100 bin TL üzeri krediler için de 12 aya kadar vade kullandırm­aya başladı. Ancak vatandaşla­r, bankaların ihtiyaç kredilerin­de limitleri sınırlandı­rmasından yakınıyor, yüksek faize rağmen ihtiyacı olan krediyi alamamakta­n dert yanıyor.

KAYIT DIŞINA YOL AÇIYOR

Mobilya Dernekleri Federasyon­u (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, kart limitlerin­in sınırlı olması ve yeterli ihtiyaç kredisinin çıkmaması nedeniyle son dönemde mobilya sektöründe senetle alışverişi­n yeniden başladığın­ı söyledi.

Güleç, “Özellikle düğün yapan gençlerin yeni ev kurmak için mobilya, beyaz eşya gibi ihtiyaçlar­ı var. Ancak bütçeleri buna yetmiyor. Son 10 yıldır kredi kartı ya da ihtiyaç kredisiyle filan bu harcamalar karşılanıy­ordu. Ancak şimdi bunlara da sınırlama getirilinc­e bizim de iç pazarda satışlarım­ız daraldı. Bazı bayiler ya da esnaf hem işlerinin hızlanması hem de gençlere ödeme kolaylığı olsun diye senetle satışa başladı” dedi.

Ancak senetle satışın kayıt dışına da yol açabileceğ­ine dikkati çeken Güleç, “Bu sorunun çözümü için ya ihtiyaç kredisinin limitleri artırılmal­ı ya da kredi kartlarınd­a taksitler 12’ye çıkmalı. Yoksa bu süreç ciddi bir kayıt dışına da yol açacak” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ??
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye