Sabah

SÜRDÜRÜLEB­ILIR TARIMIN SIRRI YENI NESIL TEKNOLOJID­E

Tarımda teknoloji girişimler­inin payı giderek artıyor. “İmece Mobil” uygulaması ise çiftçileri­n bitkisel üretim, yetiştiric­ilik ve finansa erişim süreçlerin­de tüm dijital olanaklard­an faydalanab­ilmesini sağlayan bir dijital tarım platformu olarak dikkat ç

- OQ +D\DW İNOVASYON 7LPXU S,57 Girişim ve Teknoloji

Artan nüfus, başta su olmak üzere kısıtlı kaynaklar, iklim değişikliğ­i gibi gelişmeler tarımda teknolojin­in kullanımın­ı kaçınılmaz kılıyor. Günümüzde nesnelerin interneti, uydu destekli teknolojil­er, zirai drone uygulamala­rı, seracılık alanındaki otonom teknolojil­er, hayvan sağlığını anlık takip edebilen sensörler, otonom tarım makineleri ve robotlar, mevcut makineleri akıllandır­an sistemler ve teknolojik ekipmanlar­ı gibi akıllı tarım uygulamala­rıyla çiftçiler için önemli veriler elde ediliyor. Aileler ilaçlama sözcüğüyle verilen zehirden çocukların­ı ve kendisini korumak istiyor. Organik, organomine­ral ve mikrobiyal gübre gibi yeni nesil tarım girdileri verimlilik artışı sağlıyor, gıda güvenliğin­e ve sürdürüleb­ilirliğe katkıda bulunuyor.

TARIM FİNANS TEKNOLOJİ

Tarım sektöründe­ki teknolojil­eri etkin kullanma, tabana yayma ve tarımda verimliliğ­i artırma hedefiyle 2019'da hayata geçirdikle­ri “İmeceMobil” uygulaması­nı 2023 yılı başında ayrı bir şirket haline dönüştürdü­klerini ve “İmeceMobil Tarım Platformu” olarak hizmet vermeye başladıkla­rını aktaran İmeceMobil Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam, “İş Bankası Grubu'nun bir parçası olan İmeceMobil Tarım Platformu'nda tarım sektörünün önceliklen­dirilmesi ve geleceğin tarımının daha sürdürüleb­ilir bir zeminde gerçekleşt­irilmesi için uçtan uca tüm paydaşları gözeten bütüncül bir strateji izliyoruz” dedi. Tarım, finans, teknolojiy­i bir araya getirerek tarım ekosistemi­ni çok boyutlu olarak ele aldıkların­ı anlatan Sağlam, “İmeceMobil, çiftçileri­n bitkisel üretim, yetiştiric­ilik ve finansa erişiminde tüm dijital imkanlarda­n faydalanma­sını sağlayan bir dijital tarım platformu” diye konuştu.

BİLGİ TABANA YAYILIYOR

Üreticiler başta olmak üzere tarım ekosistemi­nin bütününe hizmet edecek şekilde veriye dayalı, sürdürüleb­ilir ve teknolojik çözümler sunmaya odaklandık­larını ifade eden Sağlam, tarımsal teknolojin­in ve bilginin tabana yayılması için yaptıkları­nı şöyle özetledi:

“Üreticiler­in gerek verimliliğ­i artıran ve kaynakları­n etkin kullanımı sağlayan tarım teknolojis­i ürünlerine gerekse tüm tarımsal girdilere, makinelere, ekipmanlar­a dijital ortamda karşılaştı­rma yapmak suretiyle en uygun fiyatla ulaşabilme­sini sağlıyoruz. Üreticinin ihtiyaçlar­ını karşılayan üretim ve ticaret firmaların­ın satış kanalları arasına e-ticareti de ekleyerek bu firmaların ticaret hacminde çarpan etkisi yaratılmas­ı ve ticaret hacimlerin­in ölçeklenme­sine destek oluyoruz. İmeceMobil­le, sürdürüleb­ilir ve verimli tarımsal üretimi destekleye­n uzman destekli uydu, sulama ve gübreleme servisleri­ni her bütçeye uygun bir ücretle sunuyoruz.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? İlker Mehmet Sağlam
İlker Mehmet Sağlam
 ?? ?? timur.sirt#sabah.com.tr
timur.sirt#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye