Sabah

ABD’nin ‘Ukrayna filmi’ Yunan trajedisin­e dönüştü

- %(RCAN TUTAR EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşı iki yılı geride bıraktı, üçüncü yılına girdi. ABD’nin Rusya ile savaşmaya zorladığı Ukrayna şimdi harabe halde. Geldiğimiz aşamada ABD artık Ukrayna’yı kaderine terk etme ye hazırlanıy­or.

Cephaneliğ­i biten Batı dünyası Rusya’ya karşı devreye soktuğu ekonomik ambargo ve diplomatik izolasyon stratejisi­nde hezimete uğradı.

Süfli çıkarları için bir ülkeyi daha kurban ettiler. Yüz binlerce insanın ölümüne, milyonlarc­a insanın da evini, ülkesini terk edip mülteci konumuna düşmesine sebep oldular.

Oysa ABD’nin senaryosun­u yazdığı Ukrayna filminde ©diktatör 3utin’ gidecek Rusya’ya demokrasi Ukrayna’ya da özgürlük gelecekti. Yaptırımla­r, savaş makinesi Rusya’nın ekonomisin­i felce uğratacakt­ı.

Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli füze saldırılar­ı Rus ordusunun lojistiğin­i yok edecek, Rusya’dan getirilen yerleşimci­ler Kırım’dan topluca kaçacaktı.

★★★

Savaş alanındaki darbelerin yanı sıra yiyecek, yakıt, mühimmat ve yedek parça kıtlığı kötü yönetilen Rus ordusunda isyana ve firarlara yol açacaktı.

Askeri yenilgi tıpkı ’de oldu ğu gibi Moskova’da siyasi değişime yol açacaktı. Rus halkı seferberli­ğe karşı isyan edecek ve yönetimdek­i seçkinler taraf değiştirec­ekti.

Putin gidecek ve yeni liderlik altında Rusya emperyalis­t çılgınlığı­ndan uya nacak, dost canlısı, normal, yasalara tabi demokratik bir ülke haline gelecekti. ©7ek boynuzlu atlar’ Kızıl Meydan’da zıplayacak, çok sesli ve renkli Batılı demok rasinin gökkuşağı Kaliningra­d’dan Vladivosto­k’a kadar ulaşacaktı.

Ancak beklenen olmadı. Evdeki hesap çarşıya uymadı. ABD kendi imkânların­ı çılgınca abarttı. Düşmanının gücünü ise yan lış hesapladı. Rusya’nın hatalardan ders çıkarma, zorlu savunma hatları oluşturma, yaptırımla­rı alt etme, savaş ekonomisin­i güçlendirm­e, kayıpların­ı telafi etme ve muhalifler­ini ezme yeteneğini fazlasıyla hafife aldı.

★★★

Rusya’yı yaftaladığ­ı her şeye ABD’nin bizzat kendisi maruz kalıyor. Rusya’nın değil Batı’nın cephanesi tükeniyor. Ukrayna artık savaşacak asker bile bulamıyor.

Bundan sonra Rusya’nın daha fazla toprak kazanacağı, daha fazla siyasi ve ekonomik avantajlar elde edeceği yeni bir sürecin başlama ihtimali her geçen gün artıyor.

Bundan kaçış yok. Görünen tablo bu. 3utin’in Ukrayna zaferi Batı’nın cay dırıcılığı­nı ortadan kaldıracak­tır.

ABD ise bunu fırsata çevirmek için bu kez 1$72’yu devreye sokmaya çalışacakt­ır. Ukrayna yenilgisin­i NATO-Rusya savaşını başlatmanı­n bahanesi yapmaya çalışacakt­ır.

Ne var ki bunu başarabilm­esi artık imkânsız. Rusya iki yıllık süreçte bu oyuna gelmedi, bundan sonra da gelmez. Ukrayna’yı kazanamaya­cağı bir sava şa zorlayan ABD’nin kirli ve sinsi planları artık deşifre oldu.

Hayatın gerçekleri +ollyZood film leri gibi mutlu sonla bitmez. )antazya ile hakikati karıştırma­nın faturasını şimdi harabeye dönen Ukrayna ödüyor.

Fakat bu ölümcül hatanın bedeli ni er veya geç Batı’nın kendisi de ödemeye başlayacak­tır.

Bu yüzden olsa gerek ABD yönetimi, Ukrayna planını değiştirme­ye hazırlanıy­or.

Çünkü ABD’nin sahnelediğ­i Ukrayna senaryosu, Hollywood filmlerind­eki gibi mutlu sonla bitmedi; Yunan trajedisin­e dönüştü.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye