Sabah

‘Paralel İBB’den ‘Paralel CHP’ye

- G9hR PaKPXW RYXr#VaEaK FRP Wr THO

CHP içinde bugün ortaya çıkan üç merkezli, daha doğrusu “iki merkezli” çatışmanın tohum ları aslında Kılıçdaroğ­lu’nun siyaset mühendisli­ğiyle kazandırdı­ğı İstanbul seçimleriy­le atıldı.

İlk işareti de başkanlık koltuğuna oturan Ekrem İmamoğlu’nun siya si danışmanı Necati Özkan, meşhur “O makamın sahibi var” tweet’iy le verdi.

Sonrası malum; İmamoğlu’nun önünü tasfiyeler­le CHP’nin genetiği ni bozan, itiraz edenleri elimine eden Kılıçdaroğ­lu açmış, “Başbakan ola cağım” diye yeri göğü inleten Meral Akşener “Fatih” seviyesine yük seltmiş, ardından da küresel güçlerin büyükelçil­eri sıraya girmişti.

Artık kaybedenle­r kulübü üye lerinin yeni umudu “yeni nesil siyasetçi”ydi.

Sürekli seçim kaybeden yorgun sosyal demokratla­r, hiç değişmeyen Atatürkçü CHP’liler de doğal olarak işaret edilen yeni aktörün etrafında pozisyon alma yarışınday­dı. Siyaset unutulmuş, kimi belediyede danış manlık, kimi yönetim kurulu üyeliği kimi de ihale almanın peşindeydi.

Anlayacağı­nız Kılıçdaroğ­lu kendi eliyle siyasetsiz­leştirdiği CHP’yi, elinde devasa mali gücü olan İBB Başkanı İmamoğlu’nun önüne “kolay lokma” diye koymuştu.

O da bu fırsatı kaçırmadı ve

CHP’yi yönetmek için o kadroları İBB’ye yerleştird­i. Hepsine maaş bağ ladı.

Tam 4 yıl önce 28 Ağustos

2020’de bu gidişatın ne anlama geldi ğini yazmıştım:

“İBB’de artık bir paralel yapı var. Bir anlamda (İmamoğlu) İBB’de kendisine bağlı yeni bir ‘paralel’ siyasi ve ekonomik kadro oluşturuyo­r.”

Şu tespit de o günden: “Koca İstanbul Büyükşehir Belediyesi danış manlar ordusuyla yönetiliyo­r. Her birim deyim yerindeyse ‘paralel’ bir ‘danışmanla­r birimi’ tarafından izleniyor, denetleniy­or, hatta yönlen diriliyor.”

Kılıçdaroğ­lu farkında mıydı bilmi yorum ama o gün CHP’liler bunun farkındayd­ı ki şöyle yazmışım:

“Klasik CHP’liler bu tabloyla İBB üzerinden yeni bir yapılan ma oluşturuld­uğunun farkındala­r ve kızıyorlar ama hiçbirinin ne bu gidişata dur diyecek gücü var ne de alternatif bir siyaset ürete cek potansiyel­leri.”

Dönün bakın, İmamoğlu’nun danışmanla­rının veya İstanbul Planlama Ajansı’nda görev verdikle rinin (Bu arada DEM’in isteğiyle Esenyurt Belediye Başkanı adayı yapılan Ahmet Özer de o ekip ten) hiçbiri CHP geleneğind­en gelmi yor. Gelen CHP’lilerin çoğu da maaş lı.

Kurultayda­n sonra CHP’yi işte bu paralel yapı yönetiyor. Bu yapının, CHP MYK’sında, Parti Meclisi’nde ne kadar etkili olduğu biliniyor. Şimdi aynı yöntem belediye başkan aday larının ve meclis üyelerinin belir lenmesinde de izleniyor. Sadece İstanbul’da 39 ilçe belediye baş kan adayının 16’sı İBB bürokratı. Çoğu da kupon belediyele­rden aday. Meclis üyeleri de ağırlıkla “Ekremci” veya DEM’ci... Kılıçdaroğ­lu’na des tek verenler bırakın belediye başkanı olmayı, meclis üyesi bile yapılmadı.

Bütün bunlar da 1 Nisan’a hazır lık için. Seçimi kazansa da kaybet se de olan CHP’ye ve siyasete olacak. Böylece ilk kez nereye yönelecekl­eri belli olmayan post truth çağına uygun siyasetsiz siyasetçil­er göreceğiz.

Bir siyasi aktörün kendisini fark lı kılan bir siyaset üretmeden CHP gibi bir partiyi ele geçirmesin­e, İyi Parti’ye operasyon çekmesine bakın ca, Kılıçdaroğ­lu’un “hançerlenm­esi ne” de Akşener’in “satılmasın­a” da şaşırmıyor­um.

İkisi de ektiğini biçiyor.

0+

S0S 0OV \a] ’\H J|QGHr

IaFHERRN FRP/PaKPXWRYXr

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye