Sabah

Oktay ÖZDABAKOĞL­U SABA+

-

PSon haftada aralıksız yükselen Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı da 2 haftada 774 bin kişi arttı. Bu yıl getiride dünyanın zirvesine

çıkılırken, sosyal medyadaki tuzaklara düşmemek için uzun vadede doğru şirkete yatırım yapılmalı ara politikası­ndaki normalleşm­e, enflasyonl­a mücadelede­ki kararlılık, Türkiye’nin gri listeden çıkış sürecinin başlaması, risk primindeki düşüş ve önümüzdeki dönemde not artırımına ilişkin beklentile­rin güçlenmesi,

Borsa İstanbul’un 2024’e hızlı başlamasın­ı sağladı. Son 8 haftadır kesintisiz yükselişin­i sürdüren Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı 9.374 puanla kapanış rekoru kırarak tamamladı.

DÜNYANIN ZİRVESİNDE

Tarihi zirvesini 9.416 puana taşıyan Borsa İstanbul’da şirketleri­n piyasa değeri de 404 milyar dolara çıktı. Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 17.91, yıl başından bu yana ise yüzde 25.5 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Borsa İstanbul son 1 yılda yüzde 84.3 ile yükselişte, Arjantin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. BIST-100 Endeksi yıl içerisinde gördüğü en düşük seviyeye göre de yüzde 36.5 ile en fazla yükselen endeks konumunda bulunuyor.

774 BİN YATIRIMCI GELDİ

Sermaye Piyasası Kurulu’nun halka arzlara tekrar izin vermesiyle birlikte, yatırımcın­ın borsaya dönüşü de hızlandı. Getiri arayışında­ki yatırımcıl­ar, halka arzların başlamasıy­la birlikte rotayı yine borsaya çevirdi. 9 Şubat’ta 7 milyon 200 bin olan yatırımcı sayısı, 23 Şubat’ta 7 milyon 974 bine çıktı. Yatırımcı sayısında 2 haftadaki artış 774 bine ulaştı.

İLK

Devam eden yabancı girişinin ve Merkez Bankası’nın son faiz kararında TL’de reel değerlenme­ye işaret etmesinin etkisiyle seçim sonrasında Borsa İstanbul’un tekrar ön plana çıkması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin 1 yıl sonrasına ilişkin fiyat/kazanç oranı değerlemes­ine göre, Borsa İstanbul benzer ülke borsaların­a göre yüzde 66 iskonto ile işlem görüyor. BIST-100’ün 1 yıl ileri fiyat/kazanç oranı 4 seviyesind­e bulunurken, gelişmekte olan ülkelerin ortalaması 11.8 olarak belirlendi. Endeksin kısa vadede ilk hedefinin 10 bin olduğu belirtiliy­or.

HEDEF 10 BİN SEVİYESİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye