Sabah

DEM’in İmamoğlu hesabı

- MDKPXW

Yerel seçimlerin en sıcak gündemi hiç şüphesiz gizli kapaklı yapılan CHP-DEM ittifakı. Güya açık ve şeffaf yapılacakt­ı. Yapılamaya­cağı belliydi çünkü DEM’in Kandil siyaseti dışında hareket etme şansı yoktu ve CHP de bunu biliyordu. Biraz açık görüşmeler­le kamuoyu oyalandı, sonra da bu ilişkiyi perdeleyec­ek Kandil’in “kent uzlaşısı” siyaseti devreye sokuldu.

Bu kirli kapaklı ilişkinin tek amacı da İstanbul’da seçimleri Ekrem İmamoğlu’na kazandırma­k. Diğer şehirlerde ittifak olmasının veya olmamasını­n hiçbir önemi yok. Kandil’in küresel ve bölgesel stratejik bir hesabı var. Bu stratejini­n içinde küresel güç merkezleri­n beklentisi de olan, 2028 seçimleri de var, büyükşehir­lerde DEM-CHP ortaklığın­ı tahkim etmek te...

Tabii bu iki partinin buluşmasın­da “seküler ortaklık” da önemli bir etken.

Tablonun bu kadar açık ve net olmasına rağmen hâlâ şu sorular kafaları karıştırıy­or;

Neden o zaman DEM İstanbul’da aday çıkardı?

Ya da şöyle soralım; Mayıs seçimlerin­de oy kaybeden DEM, neden şimdi oyunu artırmayı değil de İstanbul’da seçmeni İmamoğlu’na yönlendire­rek oy kaybetmeyi göze alıyor? En basiti İstanbul’un 22 ilçesinde aday göstermiyo­r. DEM’in o oyları kime gidecek?

Bir parti için bu intihar değil mi?

Eğer söz konusu olan küresel güçlerin ve Kandil’in talimatlar­ıyla hareket eden bir partiyse değil tabii. Hatırlayın benzer bir şeyi CHP’nin bir önceki genel başkanı Kılıçdaroğ­lu da yapmış, CHP’nin

oy kaybetmesi­ni göze alıp o günkü HDP’ye her evden bir oy verdirmişt­i.

Bu siyasi aklın esas motivasyon­u da AK Parti’ye kaybettirm­ekti.

DEM, bu kez “kent uzlaşısı” tuzağıyla İmamoğlu’na oy verdirerek aynı şeyi yapmak istiyor. İmamoğlu kaybetse de DEM ve Kandil, kent uzlaşısı tuzağıyla CHP’yi yanına çekerek hem meşrulaşma sıkıntısın­ı giderecek hem de gerilim siyasetine büyükşehir­lerde CHP’yi ortak etmiş olacak.

Aday çıkarmalar­ına gelince... Bu büyük oranda KandilÖcal­an arasındaki kavgadan kaynaklanı­yor. Öcalancıla­r, “CH3 bize bir şey kazandırma­z ve ayrı aday çıkartılma­lı” dedikleri için DEM, “güçlü” aday çıkartmak zorunda kaldı. Bir anlamda orta yol bulundu. Ama hepsine “ayar” veren de Kandil Baronu Mustafa Karasu oldu. Böylece kavgayı yine Kandil kazandı. Ayrı aday çıkarmanın bir nedeni de CHP ve İmamoğlu’nu Kandil yükünden kurtarmakt­ı. Doğrusu bunu başardıkla­rı söylenemez çünkü İstanbul adaylarını­n çalışmamas­ı, 22 ilçede aday göstermeme­leri ve belediye meclis üyelerini paylaşmala­rı artık saklanamaz bir gerçek.

Son bir soru; Peki DEM seçmeni İmamoğlu’na nasıl yönlendiri­lecek?

Şimdiden şu propaganda yapılmaya başladı bile; “Kandil bir şey söylüyorsa bir bildikleri var”

 ?? ?? PDKPXW RYXU#VDEDK FRP WU
PDKPXW RYXU#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye