Sabah

Ne biçim dünya bu?

- SALİH TUNA ValiK.WXna#VaEaK.FoP.WU

Bizdeki şebelekler “Gazze’den bize ne!” derken, ABD Hava Kuvvetleri’nde aktif görevli AarRn %XshnHll adlı bir kahraman, “Gazze soykırımın­ı” protesto etmek için kendi canından vazgeçti.

Yanılır da bir gün “Ümit Özdağ Arap hayranıdır” bile diyebilird­im ama ABD Hava Kuvvetleri’ne men sup birine “kahraman” diyeceğim aklımın ucundan geçmezdi.

AarRn %XshnHll İsrail’in Washington Büyükelçil­iği önünde kendini diri diri yakmadan hemen evvel, “Şu an ekstrem (aşırı) bir pro testo eylemi yapmak üzereyim. Fakat kolonicile­rin ellerinde Filistinli­lerin yaşadıklar­ının yanında bu hiç de eks trem değil. Yönetici sınıfımız bunun ‘normal’ olacağına karar verdi...”

“Yönetici sınıfımız” dediği, &Hzayir’in ateşkes yasa tasarısını veto eden ABD rejiminin karar veri cileri, yani, Gazze soykırımın­ın suç ortaklarıy­dı.

Kuşkusuz intihar ne özendirili­r ne de önerilir. Lakin, %XshnHll’in yap tığı bütün insanlığın sonuna kadar okumasını hak eden “çığlık” mesabe sinde bir eylemdi.

Son derece bilinçli hareket ettiği, sosyal medya hesabından daha önce yaptığı şu açıklaması­ndan belliydi: “Birçoğumuz kendimize şu soruyu sormaktan hoşlanırız: Kölelik döne minde olsaydım (...) ne yapardım? Ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım? Cevap şu ki, bunu yapı yorsun; şu anda!..”

Batı medyası AarRn %XshnHll’in yaptığı “eylemin” etkisini kırmak için “nedenselli­ğini” veya “bağlamını” karartmaya çalıştı.

Hiç kuşkunuz olmasın en kısa zamanda “İsrail’e karşı nefret ve kışkırtma” lakırdılar­ı eşliğinde %XshnHll’i “antisemit” olmakla suç layacaklar­dır. (Hatta başlamışla­rdır bile.)

Ardından psikolojik rahatsızlı­ğından dem vuracaklar, istedikler­i verimi alamazlars­a da “sapık” olduğunu söyleyecek­lerdir.

Mesela, +amas hakkında “toplu tecavüz” yalanı üreten The New

York Times veya The Washington Post gibi medya organları bu konuda hiç zorlanmaya­caktır.

Gazze soykırımın­ı protesto etmek için canını feda eden %XshnHll’i iti barsızlaşt­ırarak da Gazze soykırımın­a destek vermeye devam edeceklerd­ir.

Hülasa, başından aşağıya boca ettiği benzini yakıp alev aldığı halde uzun müddet adeta bir meşale gibi ayakta durarak, son nefesine kadar “Özgür Filistin” diye çığlık atan AarRn %XshnHll’a silahını doğrul tan o gestapo ruhlu polisin medya daki yansıması gibi hareket edecek lerdir.

Peki, ABD Hava Kuvvetleri’nde görevli AarRn %XshnHll İsrail’in Filistin soykırımın­a isyan etmek için canından vazgeçerke­n biz ne yapı yoruz?

Gazzellile­r açlıktan kırılırken, çocuklar katledilir­ken hâlâ etnisite, hâlâ mezhep, hâlâ coğrafya bencillik lerimizden vazgeçmiyo­r muyuz?

Bu hâldeyken “ümmet” yani “tek bir millet” olduğumuzu mu vehmedi yoruz hâlâ?

7arkRYski’nin “Bir Delinin Haykırışı”ndan (Nostalghia) mülhem söyleyecek olursak:

Bir ABD’li askerin mezkûr “eyle mi” kendimizde­n utanmamızı ihsas ediyorsa, ne biçim bir dünyadır bura sı?

 ?? ?? Ý
Ý

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye