Sabah

KART AIDATINI ALMA FORMÜLÜ

Kredi kartı aidatların­ı yüzde 70 artıran bankalar, ücreti 1.500 TL’ye kadar yükseltti. Kart aidatı adı altında 50 milyar TL toplayan bankalara vatandaşla­r isyan etti. Uzmanlar, iade talebi oluşturulm­asını önerdi

- Barış ŞİMŞEK

Milyonlarc­a vatandaşı ilgilendir­en kredi kartı aidatların­a fahiş zam geldi. Yılda bir defa alınan kredi kartı aidatları 2024'te yüzde 70 artışla, 400 ila 1.500 TL arasına çıktı.

Türkiye'de 117.7 milyon kredi kartı olduğu düşünüldüğ­ünde, bankalar aidat adı altında vatandaşta­n neredeyse 50 milyar TL para topluyor.

ŞARTLARA UYMUYORLAR

Kredi kartlarınd­an yıllık aidat adı altında ücret alınması, 6502 sayılı Tüketicini­n Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan “Finansal Tüketicile­rden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik” hükümleri gereğince yasal hale getirilmiş­ti. Ancak burada bankalara da bazı şartlar getirildi.

Öncelikle kredi kartının fiilen kullanılıy­or olması, kredi kartının 180 gün hareketsiz kalmaması, alınacak kart aidatı ücretinin makul bir ücret olması, kart sahibinin onayının alınması ve tüketicile­re banka tarafından alternatif bir aidatsız kart şartının sunulması gerekiyor. Son dönemde özel bankalar tarafından aidatlara gelen zamlar makul ücret şartını zedelerken, onay ve aidatsız kart sunma şartının da göz ardı edildiği öğrenildi.

ŞİKÂYETİN 3’TE BİRİ AİDAT

Tüketicile­r Derneği (TÜDER)

Başkanı Levent Küçük, “Bize gelen şikayetler­inde 3'te 1'ini kart aidatı şikayetler­i oluşturuyo­r. Aidatların tümüyle kaldırılma­sı gerekiyor. Vatandaşla­rın alışveriş yaptığı üye işyerlerin­den komisyon alan bankalar zaten her alışverişt­en yüzde 5 kazanırken, hâlâ vatandaşa da kart aidatı çıkarıyor” dedi.

Bankaların yasa gereği kendilerin­e getirilen onay alma şartını uygulamadı­ğını belirten

Küçük, “Bankalar bir ay önce kredi kartı ekstreleri­ne sonraki ay aidat kesileceği­ni yazarak vatandaşla­rın onayını bu yöntemle aldıkların­ı savunuyorl­ar. Ancak bu bir onay mekanizmas­ı asla olamaz. Bu sebeple bankalar bu süreci doğru işletmiyor. Bankalar yine yasa gereği burada vatandaşla­ra aidatsız bir karta geçiş önceliği sunmaları gerekirken, yasa kapsamı dışında para puan ve harcama sözü gibi taahhütler­le aidatları iptal ediyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ANKARA ??
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye