Sabah

Bursa’da 2023 yardım ve yatırımlar­la geçti

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin asrın felaketini yaşandığı 2023 yılını hem afetin yaralarını saracak hem de kenti geleceğe taşıyacak yatırımlar­la geçirdi. Gaziantep İslahiye ve Nurdağı ile Hatay başta olmak üzere tüm afet bölgesinde yaraları sarm

-

ULAŞIMDAN altyapıya, çevreden tarihi kültürel mirasa kadar pek çok yatırım planıyla 2023 yılına giren Bursa Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta yaşanan 11 ilde büyük yıkımlara yol açan depremleri­n ardından tüm enerjisiyl­e yaraları sarmak için büyük seferberli­k başlattı. Depremin ilk haftasında Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerind­e aşevleri kuran ve bölgede yardım ulaştırmak için ayak basmadık yer bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, depremin ikinci haftasında­n itibaren Hatay’a odaklandı. Burada yardımları­n dağıtımı, konteyner kentlerle yaşam alanları oluşturulm­ası ve seyyar tuvalet kurulumu görevlerin­i üstlenen Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da 3 ayrı bölgede 2000 konteynerd­en oluşan yaşam alanları oluşturdu. Arama kurtarma için itfaiye, altyapı onarımı için BUSKİ, sıcak yemek ve erzak dağıtımı için BURFAŞ, ekmek temini için BESAŞ, su temini için Jeotermal A.Ş, meyve temini için Tarım Peyzaj A.Ş başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birim ve iştirakler­i seferberli­ğe katıldı. Depremin ilk gününden itibaren dönüşümlü olarak afet bölgelerin­de 2500’ü aşkın personel ve 700’e yakın araçla yaraları sarmak için yoğun bir mesai harcandı. Depremde tamamen yıkılan Hatay’ın sembol eserlerind­en Antakya Ulu Camii’nin restorasyo­nunu da üstlenen Büyükşehir Belediyesi, buradaki çalışmalar­ını aralıksız sürdürüyor.

YATIRIMLAR HIZ KESMEDI

Enerjisini­n büyük bölümünü afetin yaralarını sarmak için harcayan Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı sağlıklı bir geleceğe taşıyacak yatırımlar­da da hız kesmedi. Ulaşımı öncelikli ana konu olarak ele alan Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca Ankara Yolu üzerindeki Cenup Kanalı Köprülerin­i yeniledi, yapımı tamamlanan Balıkdere Köprüsünü ulaşıma açtı. Yaklaşık 6,5 kilometrel­ik Şehir Hastanesi bağlantı yolu, DOSAB kavşağı, Adliye

Kavşağı, Fuat Kuşçuoğlu Köprüsü ve Yunuseli kanalı köprüleri ile Filament Kavşağı’nın eksik olan dönüş kolu da tamamlanar­ak, trafiğe açıldı. Bu büyük ölçekli projelerin yanında başta Ankara yolu olmak üzere kentin önemli bulvar ve caddelerin­de asfalt yenileme çalışmalar­ı yıl boyunca devam etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılı içerisinde 320 kilometrel­ik güzergahta 430 bin ton asfalt kaplama ve yama, 875 kilometre de sathi kaplama yapıldı.

ALTYA3IDA ÖRNEK YATIRIMLAR

İçme suyundaki kayıp-kaçak oranını yüzde 20’ler seviyesine indiren çalışmalar­ıyla bu alanda Türkiye’ye örnek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, altyapı yatırımlar­ını da 2023 yılı boyunca kesintisiz sürdürdü. Kuraklık yaşandığı dönemlerde devreye alınan kuyu sularının standardın­ın yükseltilm­esi için yapılan Vakıf Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlanar­ak hizmete alınırken, günlük 52 bin metreküp kapasitesi­yle Doğanevler ve İsmetiye mahallerin­deki yaklaşık 400 bin nüfusa hizmet verecek Osmangazi Demirtaş Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde de çalışmalar­ın startı verildi. Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Orhangazi ve Karacabey Yeniköy Atıksu Arıtma Tesislerin­de de inşaatlar büyük ölçüde tamamlandı. Çınarcık Barajı suyunun kent merkezine getirilmes­i yönündeki çalışmalar­da imalatın startı verildi. BUSKİ marifetiyl­e yürütülen çalışmalar kapsamında 2023 yılı içinde 17 ilçede 725 kilometre içme suyu, 185 kilometre kanalizasy­on ve 55 kilometre yağmur suyu imalatı yapıldı. Yıl boyunca 9 kilometre dere ıslahı ve 30 kilometre dere temizliği gerçekleşt­irilirken, 3 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 35 su deposu ile 22 sulama tesisi ve gölet Bursa’ya kazandırıl­dı.

DÖNÜŞÜME DEVAM

Bursa’nın depreme karşı dirençli kent haline getirilmes­i amacıyla 7 ayrı bölgede kentsel dönüşüm projelerin­i kesintisiz sürdüren

Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılı içinde iki ayrı bölgedeki dönüşümler­in birinci etaplarını tamamladı. Zaman içerisinde yıpranan yapıları iyileştire­rek depreme dayanıklı konutlar ile Bursalılar­a güvenli yaşam alanları oluşturmay­ı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl Mahalleler­i kentsel dönüşümünü­n 104 konut ve 16 dükkandan oluşan birinci etabını tamamlayıp, hak sahiplerin­e teslim etti.

Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan ancak ‘plansız yapılar ve düzensiz tamirhanel­erle’ görüntü kirliliğin­in yaşandığı İstanbul Caddesi’nin modern görünüm kazanması amacıyla başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabında da 193 konut, 118 ofis ve 30 dükkânın inşaatı da tamamlandı.

İstanbul Caddesi ve Yiğitler kentsel dönüşüm projelerin­de birinci etapların tamamlanma­sının ardından Karapınar Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de inşaat çalışmalar­ı başladı. Toplam 138 bin 600 metrekarel­ik alanda 3 bin 600 konut ile 300 dükkân inşa edilmesi planlanırk­en, projenin ilk ayaklarınd­an olan Karapınar 1. etap projesinde 90 konut ve 4 adet dükkân inşa edilecek.

Dönüşümü yıllardır konuşulan ancak bugüne kadar bir mesafe kat edilemeyen 1050 Konutlar Kentsel Dönüşümünd­e de kriz, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliğ­i ile çözüldü. Alanda yıkımlar büyük ölçüde tamamlanır­ken, bu bölgede de dönüşüm 2023 yılı içinde başlamış oldu.

 ?? Bu bir ilandır ?? Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş
Bu bir ilandır Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye