Sabah

Kentsel dönüşümle dirençli şehirler kurulacak

Hükümet kentsel dönüşüm seferberli­ği stratejisi­ni geliştirdi. Dirençli Şehirler adı verilen yeni strateji kapsamında depremin yanı sıra küresel iklim değişikliğ­iyle artış gösteren sel, su stresi, tarımsal kuraklık gibi afet ve etkilere karşı da kırılganlı

-

Dünyada yaşanan iklim krizi yeni afetleri de beraberind­e getiriyor. Son yıllarda iklim krizinin de etkisiyle üst üste yaşanan seller, toprak kaymaları, yer altı sularında çekilmeler­den kaynaklı yer göçmeleri gibi afetler ve Türkiye’nin en büyük gerçeği olan deprem artık yaşam alanlarını­n yeniden şekillenme­sini zorunlu kılıyor. Bu kapsamda yerel yönetimler için yeni bir strateji geliştiren hükümet, “Dirençli Şehirler” projesini açıkladı.

“Kentsel Dönüşüm Seferberli­ği” stratejisi­nin daha da geliştiril­diği Dirençli Şehirler projesinde, sosyal ihtiyaçlar­a uygun, sürdürüleb­ilir şehirleşme modeli ile afetlere karşı dirençli yerleşim alanları oluşturula­cak. Vatandaşla­rın mutluluğun­u en üst düzeye çıkarmak ve toplumsal refahı artırmak amacıyla şehirler daha dirençli ve güvenli hale getirilece­k. Dirençli şehirlerin inşası için “Yerelde Yeni Yaşam” projesiyle daha yaşanabili­r ve müreffeh şehirler inşa edilecek. Ayrıca projenin bütünleyic­isi olan “Kentsel Risk Kalkanı Modeli” ile koruma ve riskleri önlemeye yönelik faaliyetle­r de hayata geçirilece­k.

VERİYE DAYALI YÖNETİM

Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm seferberli­ğiyle birlikte projeler hızlandırı­lacak ve yaygınlaşt­ırılacak. Bütüncül bir anlayışla farklı meslek disiplinle­rinden uzmanlar ve vatandaşla­rın katkıları alınarak yeni yaşam alanları ortak akılla yeniden inşa edilecek. Depremin yanı sıra küresel iklim değişikliğ­iyle artış gösteren sel, su stresi, tarımsal kuraklık gibi afetlere karşı da kırılganlı­k azaltılaca­k.

Bilgi ve iletişim teknolojil­eri eliyle mekansal analiz altyapısın­ı geliştirer­ek afetlere dirençli şehirler noktasında veriye dayalı yönetim anlayışı güçlendiri­lecek. Bu kapsamda kurulan “Yerelbilgi” sistemiyle afet veya çeşitli kriz anlarında ihtiyaç duyulan koordinasy­on sağlandı. Bu sayede doğru, güvenilir ve güncel veri üzerinden nitelikli değerlendi­rmeler yapılmasın­a imkân sunulacak.

YAĞMUR SUYU TOPLAMA ALANI

Hükümet, Yerelbilgi sistemini, bin 391 belediye, 187 mahalli idare birliği, 33 belediye bağlı idaresinin istatistik­i her türlü verisini toplamaya yarayan ve bunu anlık olarak raporlayab­ilen bir sistem haline getirdi.

Yeni yaşam alanlarınd­a yapıların mühendisli­k teknikleri açısından dayanıklıl­ığını artıracak, yeni yapıları yeşil alan varlıkları, yüksek hareketlil­iği temin edecek açıklıklar, yaya aksları, yenilenebi­lir enerji kaynakları gibi farklı yapılarla tahkim edilecek.

Etkin su yönetimi için dönüşen veya yeni oluşturula­n yaşam alanları yağmur suyu toplama noktaları gibi unsurlarla donatılaca­k.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye