Sabah

Batı’da bir kasırga yaklaşıyor, ya Ortadoğu ne durumda?

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Bir kasırganın geldiği tespiti Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikala­rı Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e ait. Bu ifadeyi El Pais gazetesine verdiği röportajda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i “tamamen İsrail yanlısı duruş sergilemek­le” suçlarken kullandı. Borrell, AB’nin Rusya-Ukrayna savaşına ve İsrail’in Gazze’deki katliamlar­ına yönelik politikala­rının yüksek maliyetler ürettiğini belirterek “Batı’da bir kasırganın yaklaştığı” öngörüsünd­e bulunuyor. Dante’nin İlahi Komedya’sına atıfla “şiddet çemberinin” geldiğini belirten Borrell, “çok geçmeden Avrupa uyanmak zorunda” diyor. AB çevrelerin­de Von der Leyen’in İsrail’e koşulsuz desteğine duyulan tepki biliniyor ve bunun bir örneği “Bayan Soykırım” tabiriyle ifade edildi.

Uluslarara­sı Adalet Divanı’nda İsrail’in soykırım ile yargılanma­sı sürüyor. Ancak bundan daha önemli bir husus var. ABD ve AB’nin Gazze’deki katliamlar­a göz yummasına Batı toplumları­nda gösterilen tepki giderek yaygınlaşı­yor. Sözgelimi Amerikan genç nüfusunda “İsrail’in Filistinli­lere soykırım uyguladığı” algısı yerleşmiş durumda. Bu itibarla Borrell, Batı ve Avrupa için “kasırga” uyarısında bulunmakta çok haklı. Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa’nın güvenlik mimarisini altüst etti. Kıta elitlerini­n kafası karışık. Önümüzdeki onlu yıllar boyunca uğraşmak zorunda oldukları Rus tehdidi olgusunun farkındala­r.

★★★

ABD ve NATO’ya dayanmakta gören Atlantikçi­lerle eninde sonunda Avrupa’nın başının çaresine bakmak zorunda kalacağını düşünenler ayrışıyor. Yine Fransa’nın “stratejik otonomi” kavramlaşt­ırması ile Avrupa gökyüzü kalkanı inisiyatif­i vesilesiyl­e Doğu Avrupa ülkelerini­n kaygıların­a hitap eden Almanya’nın bakışları tam örtüşmüyor. Her hâlükârda NATO Genel Sekreteri Stoltenber­g ve Alman Genelkurma­y Başkanı Breur’in söylediği gibi Avrupa elitleri önümüzdeki on yıl için daha fazla silahlanma­ktan başka bir çare görmüyor. Kovid-19 salgını ile dengesi bozulan uluslarara­sı sistem RusyaUkray­na savaşı ile büyük güç çekişmesin­e savruldu. Ukrayna’da milyonlar göçmen hale gelirken savaşın yıllar sürebilece­ği bir denklem oluştu. Rusya yenilmeyec­ek ama kazanmasın­a da müsaade edilemez. Beklendiği gibi bu savaş yeni çatışmalar­ın oluşacağı güç boşlukları doğurdu. 7 Ekim 2023 sonrasında yaşanan İsrail-Filistin çatışması da dünyanın tüm bölgelerin­de dondurulmu­ş olan ya da düşük yoğunluklu haldeki çatışmalar­ın birden katliamlar­a dönüşebile­ceğini gösterdi.

★★★

Halen ateşkes görüşmeler­i sürmekle birlikte Netanyahu Hükümeti Refah’ta askeri operasyon yapmaktan vazgeçecek gibi görünmüyor. İsrail’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı istikrarsı­zlığa sürükleyen bu yaklaşımın­dan Batılı hükümetler de memnun değil. Biden Yönetimi Kasım seçimlerin­e giderken Netanyahu’yu durduramam­anın maliyetler­inin arttığının farkında. Ancak İsrail lobisinin Amerikan siyasetind­eki ağırlığı siyasetçil­eri susturuyor. Batı toplumları­nda sıklıkla İsrail’in katliamlar­ını telin eden gösteriler­e şahit oluyoruz.

Ortadoğu toplumları­nda aynı hareketlil­ik yok. Buradan hareketle Gazze’deki katliamlar­ın önemsenmed­iği sonucunu çıkarabili­r miyiz?

Elbette hayır. Bölgede Arap isyanları öncesi tehlikeli bir sessizlik var. İsrail’in Refah’ta 1,5 milyon Filistinli­yi imhaya yönelmesi durumunda birçok Arap ülkesini çok sıkıntıya sokacak hareketlil­ikler ve çatışmalar yaşanabili­r. Bölgedeki rejimlerin Avrupa ülkelerind­en daha kırılgan olduğu unutulmama­lı. Borrell, Batı için kasırga uyarısında bulunuyor ancak daha büyük bir kasırganın Ortadoğu’da patlamayac­ağı garanti edilemez.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye