Sabah

Darmaduman oldular

-

Tek tek bakıldığın­da her partide derin tartış malar, istifalar var ve durmak bilmiyor.

Alın CHP’yi... CHP’de neredeyse bir döne min kadroları tamamen silinip süpürüldü. Birçok tanınan aktör istifa etti. Şükrü Genç gibi sevilen, seçim kazanan isimler bile bağım sız aday oldu. Kılıçdaroğ­lu, İmamoğlu ve Özel’den oluşan “üç merkezli” yapıya bakıl dığında ise CHP ha dağıldı dağılacak görünü yor.İyi Parti’nin durumu CHP’den de beter. Hem kendi içinde birbirleri­ne düştüler hem de CHP’nin operasyonu­yla sürekli kan kaybettile­r.

HDP/DEM cephesinde de durum fark lı değil. Önce iki eşbaşkanla­rı görevi bırakmak zorunda kaldı. Sonra tıpkı CHP gibi parti içinde Öcalancıla­r, Kandilcile­r ve Demirtaşçı­lar denilen üç grubun çatışması var ve hâlâ sürü yor, sandığa nasıl yansıyacağ­ını da göreceğiz.

Millet İttifakı’nda yer alan Saadet, DEVA ve *elecek partilerin­in esamisi bile okunmuyor.

Tablo Millet İttifakı’nın dağıldığın­ı hatta dar maduman olduğunu gösteriyor. Bu biliniyor, bilinmeyen ise bu partilere oy veren seçmen itti fakının dağılıp dağılmadığ­ı.

Seçmen beklemede

İşte burada hesaba katılmayan bir tablo var. Bunu da CHP’yle ilgili anketlerde görü yoruz. İttifaktak­i bazı partiler oy kaybetse de CHP hâlâ yerini koruyor. Önceki gün Optimar Araştırma’nın şubat anketini yayınladım. O ankette CHP’nin oy oranı bunca kavga ve gürültüye rağmen hâlâ yüzde 25 civarında. Aşağıda gösterenle­r de var ama tablo çok değiş miş değil.

1e Kılıçdaroğ­lu’nun hançerlenm­esi, ne Tunç Soyer ve Alper Taşdelen gibi onlar ca “önemli” ismin aday gösterilme­mesi, ne Gürsel Tekin’in meydan okuması ne de Şükrü Genç’in istifası seçmeni etkilememi­ş.

Herhalde CHP seçmeni güçlü bir işaret bek liyor. Özgür Özel-Ekrem İmamoğlu ikilisini Kılıçdaroğ­lu ekibini tasfiye konusunda pervasız yapan da bu işaretin gelmemesi.

Çünkü onlar da biliyor; CHP seçmenini rakibinden nefret noktasına Kılıçdaroğ­lu ve onu sorgulamay­an ekip taşıdı. Seçmen ayrıca o ekibin kendisini dün FETÖ’ye karşı çıkmamaya, “FETÖ partiyi ele geçirdi” diyen Yılmaz Ateş gibi CHP’liler tasfiye edilirken susmaya, “Her evden bir oy HDP’ye verilsin” denil diğinde “Ne oluyor?” dememeye alıştırdığ­ı nı da biliyor.

Dahası, CHP’yi dün veya bugün yöneten siyasetçil­erin hiçbirinin diğerinden farklı bir siyaset üretmediği­ni, hepsinin “CHP şemsiyesi” altına sığındığın­ı ve onu kullandığı­nı da biliyor. Kendisi de öyle olduğu için susuyor. Kimse tablonun değişmesin­i istemiyor, isyan ve istifa edenler bile.

Bugün onlar bile, “tıpış tıpış” gidip “çürümüş” dedikleri İmamoğlu’na oy vere cek veya isteyecek.

Tıpkı İstanbul Sarıyer’de istifa edip bağım sız aday olan Şükrü Genç gibi “İstanbul’da Ekrem Başkan’a oy istiyoruz. Biz kimseye ihanet etmedik.”

CHP’deki bu sorgulamay­an, yeni siya set aramayan ruh hâli, siyasetsiz­liğin daha da derinleşec­eğini gösteriyor. Bu da siyasetsiz­likten beslenenle­rin elini güçlendiri­yor.

7HO 6M6 M29 \a] ·\H J|QGHr

M+ IaFHERRN FRP/PaKPXWRYXr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye