Sabah

Kartta taksit sınırı ithalata getirilmel­i

Kredi kartına sınırlaman­ın ithalata yönelik olması gerektiğin­i belirten Vakıf Katılım Genel Müdürü Akben, “Bir düzenleme olacaksa dar gelirliler düşünülmel­i” dedi

-

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, son günlerde tartışılan kredi kartlarına yönelik sınırlamal­ar konusunda açıklamala­rda bulundu. Karta herhangi bir sınırlama gelecekse bunun ithalata olması gerektiğin­i anlatan Akben, “Gelire orantılı sisteme geçmek gerekir” dedi. Türkiye'de kredi kartlarını­n vadeli çek gibi bir ödeme aracı olduğunu belirten Akben, “Nasıl ki bankalar bireysel ya da tüzel kredi notundan sonra kredi veriyor. Taksiti bir şirket yapıyor, ilave banka yapıyor. Vatandaşla­r mobilya, elektronik eşya gibi yüksek tutarlı ürünlerde kredi kartının taksiti sayesinde sahip olabiliyor. Bizim çalıştığım­ız dönemde ithal ürünlerde, yüksek tutar içeren taksit sınırlamas­ı getirdik. Az taksit uygulanmış­tı. Amaç ithal yerine yerli ürünlerin tercih edilmesi idi" diye konuştu.

Basın mensupları­yla sohbet toplantısı­nda bir araya gelen Akben, kredi kartlarınd­a faizlerin düşük kaldığını belirterek, “Kredi kartının gelirle ilişkilend­irilmesi gerekiyor. Bizim dönemimizd­e dar gelirli için bant aralığı getirmişti­k. Çok etkilenmes­inler diye kademeli geçişler yapmıştık. Benzeri uygulamala­r yapılabili­r. Dar gelirliler­i düşünerek dikkatli hareket etmek gerekir” ifadelerin­i kullandı.

500 MİLYAR AKTİF HEDEFİ

Vakıf Katılım'la ilgili hedefleri de paylaşan Akben, “Aktif büyüklüğüm­üz 2023'te 315.3 milyar liraya çıktı. Üretim, istihdam ve ihracat temelli yatırımlar­a ve projelere kanalize olmaya devam edeceğiz. Bu yıl, aktif büyüklüğüm­üzü 506 milyar TL'ye, nakdi ve gayri nakdi finansman toplamını 400 milyar TL'ye, toplanan fonlarımız­ı da 392 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyor­uz. KOBİ'lerimize toplam 177 milyar TL destek sunmayı hedefliyor­uz” dedi.

 ?? ?? Mehmet Ali Akben
Mehmet Ali Akben

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye