Sabah

Ette ortak fiyat belirliyor­lar

Et fiyatların­ı yakın markaja alan Rekabet Kurumu, 11 firmanın piyasayı manipüle ettiğini tespit etti. Pazarı paylaşan bu firmalar, arzı kısarak ortak fiyat belirleyip fiyatı artırıyorl­ar

-

Son bir aydır et fiyatların­da yaşanan afaki artış vatandaşı çileden çıkardı. Bir ayda dana karkas etin kilogram fiyatının 280 TL’den 315 liraya çıkmasıyla birlikte piyasada en ucuz olarak görülen yüzde 20 yağlı dana kıymanın kilogram fiyatı da 400 TL’yi aştı. Et ve Süt Kurumu (ESK) bu artışın önüne geçmek ve piyasayı dengelemek için et ithalatını sürdürse de fiyat artışı durmadı. Et fiyatların­da son bir aydır yaşanan sert yükselişe karşı Rekabet

Kurumu harekete geçti.

ARZ, K,6T,LAR

Son dönemde artan şikâyetler­le birlikte et piyasasını yakın takibe alan kurum, yaptığı ön incelemele­r neticesind­e et sektöründe­ki 11 firmanın piyasayı manipüle ettiğini ortaya çıkardı. Kurumun yaptığı araştırmal­ardan elde edilen bulgularda, 11 firmanın pazarı paylaşıp, arzı kısarak ortak fiyat belirlediğ­i tespit edildi.

KANUN İHLALİ VAR

Rekabet Kurumu’nun yaptığı incelemele­r kapsamında Rekabetin Korunması Hakkındaki 4054 Sayılı Kanun’un 4 ve 6’ıncı maddelerin­i ihlal ettiği ortaya çıktı.

4’üncü madde, “Belirli bir mal veya hizmet piyasasınd­a doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabile­cek nitelikte olan teşebbüsle­r arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birlikleri­nin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır” hükmünü içeriyor.

6’ıncı maddede ise, “Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasınd­aki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışla­r ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır” ifadeleri yer alıyor.

CİRONUN % 10’U CEZA

Sahada araştırmal­arını sürdüren Rekabet Kurumu, incelemele­rinin neticesind­e cironun yüzde 10’una kadar ceza kesme yetkisine sahip.

Rekabet Kurumu, 2023’te yapılan bir soruşturma­da da, piyasanın en büyük üreticiler­inden birine, rekabete aykırı eylemleri gerekçesiy­le yaklaşık 73 milyon lira idari para cezası vermişti.

 ?? ??
 ?? SABA+ ?? Betül ALAKE1T
SABA+ Betül ALAKE1T

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye