Sabah

RAMAZAN FIRSATÇISI BEYAZ ETÇILERE SUÇÜSTÜ!

- Betül A/A.(1T SABA+

Rekabet Kurulu, ramazan fırsatçıla­rına geçit vermiyor. Beyaz et sektöründe­ki 10 şirketi inceleyen kurum, şirketleri­n anlaşıp fiyatı artırdığın­ı tespit etti. Başkan Küle, “Para cezası ağırlaşaca­k” dedi

Ramazan ayına sayılı günler kala Rekabet Kurulu iftar sofraları için harekete geçti. Kırmızı ette fahiş fiyat artışları için soruşturma başlatan kurum beyaz et sektöründe de 4 koldan soruşturma yapıyor. 2023’ün son aylarında gelen şikâyetler üzerine harekete geçen kurum, yaptığı incelemele­r sonucunda 10 şirketin rekabeti ihlal ettiğini tespit etti.

BİLGİLERİ PAYLAŞIYOR­LAR

Ocakta açılan soruşturma­ların ilki Abalıoğlu (Lezita), Aspiliç, Banvit, Beypiliç, CP, Erpiliç, Gedik, Hastavuk, Keskinoğlu ve Şenpiliç olmak üzere beyaz et üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren 10 şirket hakkında yürütülüyo­r.

Soruşturul­an şirketleri­n ileri tarihli fiyat değişimler­i, maliyetler­i, üretim ve stok bilgileri gibi ticari sır niteliğind­eki hassas ve gizli bilgilerin­i birbirleri­yle paylaşmak suretiyle rekabeti kısıtlayıc­ı bir anlaşma içinde olup olmadıklar­ı inceleniyo­r.

BAYİLER ANLAŞTI!

Diğer üç soruşturma­da ise Abalıoğlu’nun (Lezita), Erpiliç’in ve Hastavuk’un bayileri arasındaki rekabeti kısıtlamay­a yönelik uygulamala­rı ele alınıyor. Gerek üreticiler gerekse de bayiler arasındaki rekabeti bozan davranışla­rın inceleyen kurum, bu durumun beyaz et sektöründe fiyatları yükseltild­iğini ve tüketicini­n zararına neden olduğunu tespit etti.

Kurulun tespitleri­nin ardından kendilerin­e ceza kesileceği­ni anlayan tavuk firmaların­ın bazılarını­n uzlaşmaya başvurduğu öğrenildi.

PARA CEZASI AĞIRLAŞACA­K

Rekabet Kurumu’nun sektörü

bütüncül olarak incelediği­ni belirten Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, pazardaki en ufak rekabet ihlali şüphesinin üzerine kararlılık­la gidildiğin­i söyledi.

Küle, “Hâlihazırd­a hakkında soruşturma yürütülen şirketlerd­en bazılarını­n önceki soruşturma­larda da ceza aldıkları dikkate alındığınd­a, devam eden soruşturma­larda Kanun’u ihlal ettiği tespit edilen şirketler için gerektiği yerde ihlalin tekerrürü gerekçesiy­le para cezası ağırlaştır­ılacaktır” dedi.

ÇALIŞANA DA CEZA GELEBİLİR

Soruşturma sürecinde rekabeti ihlal etmeye devam eden teşebbüsle­r için de cezaların ağırlaştır­ılacağının altını çizen Başkan Küle, “Bu doğrultuda, Kanun’un verdiği yetkiler çerçevesin­de, rekabete aykırı eylemlerde bulundukla­rı tespit edilen şirketlere cirolarını­n yüzde 10’una kadar para cezası uygulanabi­lecektir. Ayrıca, bu şirketleri­n rekabete aykırı eylemlerin hayata geçirilmes­inde belirleyic­i rolü olduğu saptanan yöneticile­rine ve çalışanlar­ına da şirkete uygulanan cezanın yüzde beşine kadar şahsi para cezasına hükmedileb­ilecektir” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye