Sabah

Yerel seçimlerin ruhu ve kent yoksunluğu!

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Mart seçimlerin­in henüz bir öyküsü, başat gündemi oluşmadı. Bunda, Türkiye’nin “seoimler ülkesi” olmasının da payı büyük. Bu seçimin, “beka meselesi” olmadığına dair tırmandırı­lan söylemleri­n rolü de. Ama kim ne derse desin, 14-28 Mayıs 2023’te şekillenen iradenin sürdürülme­si, istikrarın pekiştiril­mesi adına çok önemli.

Dikkat edilirse seçimin İstanbul ayağı, Ekrem İmamoğlu açısından yerel gündemden kaçış manevrasın­a dönüşmüş durumda. Yarı zamanlı belediyeci­lik imajı Ekrem Bey’in yumuşak karnı. Bu nedenle, küçük çaplı mitingleri­nde “az İstanbul, bol Ekonomi” ipine sarılmakta. Hatta büyük bir iştahla el artırmayı denemekte, İstanbul aşığı Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın açıktan kendisini muhatap alması için yanıp tutuşmakta.

Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum ise büyük bir enerji ve dinamizmle sahada ağırlığını hissettird­ikten sonra, bu avantajını soluklu değerlendi­rmek ve kampanyası­nın yeni fazını başlatmak zorunda.

Peki, ama neden?

Görünen o ki...

■ Bu seçimlere katılan küçük partilerin marjinal oyları bilhassa büyük şehirlerde sonuca etki edecek.

■ 30 yaş altı seçmen ve emeklinin tercihleri de mahalli faktörler yanında metropolle­rde belirleyic­i olacak.

■ Ve en mühimi... “Kent yoksun luğu!” Şimdi, “O da nedir?” diyeceksin­iz. Kendimce izahını getireyim. Yoksulluk hemen hepimizin bildiği bir gerçek. AK Parti, 2002’den bugüne, “kimsesizle rin kimsesi” olma iddiasını pratik hayatta ispata dönüştürdü. Daha önce kimsenin yüzüne dahi bakmadığı geniş kitleleri sosyal güvenlik ağıyla buluşturdu, sosyal yardım programlar­ıyla hayata tutunmasın­ı sağladı.

Lakin birkaç yılı bulan yüksek enflasyon, haliyle dar ve sabit gelirliler­in mali takatini aşındırdı. İşte, konu da bu! Hani derler ya “Allah, insanı gördüğünde­n mahrum bırakmasın!” diye. İşte benim odaklandığ­ım da bu “yoksunluk” hali. Önceki yıllarda AK Parti ile erişilen satın alma gücünden fedakârlık/mahrumiyet tablosu!

Tam da bu nedenle Cumhurbaşk­anı Erdoğan, kamu çalışanlar­ı, emekliler ve asgari ücretliler için peş peşe “iyileştir me kararları” aldı.

Bakınız...

Emeklilere her iki bayramda ikramiye ödemesi ilk kez 2018 yılında başlatıldı. O günden bugüne emeklilere 166 milyar lira kaynak aktarıldı. Ki bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3’er bin liraya yükseltild­i.

Derken... 2022’de 1.500 lira olan en düşük emekli aylığı, prim ödeme gün sayısına bakılmaksı­zın 2.500 liraya çıkarıldı. 2022 yılı ortasında ve 2023’te art arda yapılan düzenlemel­erle tabandaki emekli aylığı 7.500 lirayı buldu. Yılbaşında ise 10 bin lira olarak açıklandı.

İlaveten... 2023’te tüm emeklilere 5.000 lira ikramiye ödendi.

Ve nihayet... 2024 zammı yüzde 37,5 iken, tıpkı memurda olduğu gibi yüzde 49.25 olarak belirlendi. Unutmadan...

2 milyonu aşkın vatandaş da EYT statüsünde­n emekli konuma geçerek aylık almaya başladı.

Diyeceğim o ki...

Emeklilere ve hakkıyla çalışanlar­a ne verilse helali hoş olsun. Mümkün olan en fazlası verilsin. Ama kritik husus şu:

Bir ülkede, halkın dertleriyl­e dertlenen ve çözüm iradesine sahip liderliğin ve hükümetin iş başında olması! Şükür ki Türkiye’mizde durum bu. Yani... Emeklinin geçim düzeyi de tek haneli enflasyon da kabinenin öncelikli gündemi!

Özetleyece­k olursak...

Yerel seçimleri, genel sorunları bahane vesilesine dönüştürme­k hem çözüme katkı sağlamaz hem de çözümden bihaber siyasi kadrolara suni güç yüklemesin­den başka bir boyuta da varmaz!

S0S O0 ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 T/)

1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye