Sabah

Büyüme kaslarını güçlü tutmak

- G=/(0 DOĞANER o]lem.doJaner#aKaber.com.tr TZitter #o]lemdoJaner

Türkiye İstatistik Kurumu, bugün 2023 yılı büyüme oranını açıklayaca­k. Küresel tabloya bakınca Türkiye’nin yine en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağını tahmin etmek zor değil. Türkiye bir yandan enflasyonl­a mücadele ederken bir yandan da büyüme kaslarını korumaya çalışıyor. Başkan Erdoğan, “Yatırım istihdam üretim ihracat odaklı büyümeden asla taviz veremeyiz, makro dengeler ile ilgili sorunlarım­ızı büyümeyi sürdürerek çözeceğiz” dedi.

Küresel tabloya bakınca bu anlamda Türkiye’yle kıyaslanam­ayacak sorunları izliyoruz. ABD’den yine kriz haberleri gelmeye başladı. ABD’de ticari gayrimenku­l sektöründe yaşanan kriz, bankalarda stresi artırdı.

Geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ticari gayrimenku­l sektörüne ilişkin endişeleri olduğunu açıkladı.

Yellen, yüksek faiz oranları ve pandemi sonrası değişen çalışma modelleriy­le ofislerin boşalması nedeniyle ticari gayrimenku­l sektörüne ilişkin endişeleri­nin bulunduğun­u söyledi.Bu

açıklamada­n bir gün sonra NeZ

İflas korkusu ABD için tanıdık bir durum.

Malumunuz 2023 yılında bankalar peş peşe iflas açıklamışt­ı. Silicon Valley Bank (SVB) ile başlayan iflaslar Silvergate, Signature Bank ve First Republic Bank ile devam etmişti. First Republic Bank, o dönemde ABD’nin en büyük 14’üncü bankası konumunday­dı.

Yani dünya hâlâ pandemiden miras kalan sorunları her sektörde hissediyor.

Türkiye’de hep fahiş kiraları, konut fiyatların­ı konuştuk da peki ticari gayrimenku­l sektöründe durum nedir?

Merkez Bankası bu hafta ilk kez ticari gayrimenku­l fiyat endeksini yayınladı. Yapılan ilk hesaplamay­a göre, ticari gayrimenku­l fiyat endeksi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre % 98.2 arttı. Dükkân fiyat endeksinde yıllık artış % 98.9 olurken, ofis fiyat endeksi ise % 94.2 arttı.

Pandeminin hemen ardından ofislerde boşluk oranları çok yüksekti. Hatta ofisler farklı kullanım alanlarına dönüştürül­üp okul, hastane gibi kullanılma­ya başlanmışt­ı. Yeni ofis inşaat projeleri durdurulmu­ş, yeni projelere dönüştürül­mesi konuşuluyo­rdu.

Talep geri gelince ofislerde boşluk oranları düşmeye başladı ve şu anda %15.3 civarında. İstanbul’da merkezi iş alanı bölgelerin­de örneğin Büyükdere Caddesi’nde boşluk oranı %9’lar civarında ve kiralar dolar bazında %37 artmış durumda. Hibrit çalışmanın devam ettiği şirketler olmasına rağmen ofislere dönüşün hızlanması ekonomide canlılığın yüksek olduğunu gösteriyor.

Son durumu

Gyoder Başkanı Neşecan Çekici

ile konuştuk.

Sadece iç dinamikler değil tabii. Rusya - Ukrayna Savaşı sebebiyle özellikle Kiev ve Moskova’daki şirketleri­n bölgesel merkez olarak İstanbul’u seçmeleri nedenlerde­n biri.

Son dönemde yeni havalimanı­nın da etkisiyle Uzakdoğulu şirketleri­n İstanbul’u ulaşılabil­irliği nedeniyle güvenli nokta olarak görmesi de bir başka neden. Yine son dönemde İsrail’deki pek çok uluslarara­sı şirketin merkezleri­ni İstanbul’a çektikleri görülüyor.

Çekici, “gnümüzdeki dönemde de bu artışın devam edeceğini özellikle kira fiyatların­daki artışın devam edece ğini düşünüyoru­z. Hatta tersine dönüş var. Başka kullanımla­rdan ofise dön dürmeyi, yarım bırakılmış inşaatlard­an hızlıca ofis binası çıkarma eğilimleri de arttı” dedi.

Bu örnekten de görüleceği gibi hiçbir ülkeyle kıyaslanam­ayacak kadar farklı dinamikler­imiz var. Adaptasyon ve dayanıklıl­ık refleksler­imiz bizi krizsavar bir noktaya taşıyor. Bu ülkede her sektörde §terzi usulü” adım atmak, büyüme kaslarımı zı güçlü tutmak lazım.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye