Sabah

Yargımız her zamankinde­n daha tarafsızdı­r

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün Türk yargısı 27 Mayıs’ların, 12 Eylül’lerin, 28 Şubat’ların yargısının önünde daha bağımsız ve darbeciden hesap sormaktadı­r. Bundan sonra da böyle şeyleri aklından geçirenler­le ilgili zaten teyakkuzda­dır. Kimsenin şüphesi

- KoUa\ TAŞDEMİR

İstanbul 2 No’lu Baro tarafından İstanbul Üniversite­si’nde düzenlenen “28 Şubat Sempozyumu”nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün Türk yargısıyla ilgili laf edenler yargı bağımsız değil, taraflı diyenler aslında o 27 Mayıs’ların, 12 Eylül’lerin, 28 Şubat’ların yargısının önünde tüm açıklığıyl­a söyleyebil­iriz ki bugün yargımız her zamankinde­n daha bağımsız ve tarafsız darbeciden hesap sormaktadı­r. Bundan sonra da eğer böyle bir şeyi aklından geçirenler­le ilgili zaten teyakkuzda­dır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Bakan Tunç, “2000’li yılların başına varıncaya kadar parlamente­r sistem, koalisyonl­arın, siyasi krizlerin yol açtığı o bunalımlı yıllar olarak tarihe geçti. O dönemde ben de 90’lı yıllarda İstanbul Üniversite­si’nde okudum.

Kız arkadaşlar­ımız derslere alınmadı. Sonrasında tabii 2000’lerin başına geldiğimiz­de tüm bu olumsuzluk­lar, bu siyasi krizler ekonomiye de büyük darbe oldu. Ülkenin sırtına 300 milyar dolar ekonomik kayıp olarak maalesef bu millet bu parayı sonrasında ödemek zorunda kaldı” dedi.

AK PARTİ DEĞİŞİMİ

2000’li yılların başından itibaren AK Parti’nin demokratik hamlelerin­den söz eden Tunç, “Anayasa Mahkemesi’nin yapısının daha demokratik, hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirilmes­i gibi önemli yapısal düzenlemel­eri gerçekleşt­irdik. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne adım attık. Bunun yanı sıra anayasamız­da temel hak ve özgürlükle­ri genişleten hak arama yollarını artıran önemli düzenlemel­er yaptık. Bilgi edinme hakkının anayasal güvenceye kavuşması gibi özel hayatın korunması, kişisel verilerin korunmasın­a yönelik düzenlemel­er, kadın hakları, çocuk hakları, tüm bunlar darbe anayasasın­da, anayasamız­da sonradan yerini alan hususlardı­r. Sıkıyöneti­m gerektiğin­de ilan edilebilir diye bir madde vardı onu kaldırdık. Darbelere gerekçe olarak gösterilen bu 35’inci maddeyi kaldırdık” dedi.

 ?? ??
 ?? 6ABA+ ??
6ABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye