Sabah

Küresel büyümede ‘Türkiye’ farkı

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

ve

2(&' üyesi 0 önde gelen ülke için *6<+ büyümesi nin sürdürüleb­ilir ve kabul edilebilir düzeyde olmasının d|rt |nemli boyu tu var. İlki, dünya mal ve hizmet üretiminde­ki payını, ağırlığını, önemini sürdürmek. 0al ve hizmet üretiminde iddiasını sürdüren bir ekonomi olmanız, küresel tedarik zincirinde ‘Jüve nilir liman ülke’ olmanız anlamına da gelir. Türkiye uzunca bir süredir bu konuda kendini kanıtlamış, mar kalaşmış, tescillenm­iş bir ülke. Nitekim, küresel virüs salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tetiklediğ­i tüm ekonomik belirsizli­klerin ortasında, aralıksız tedariğini sürdürdü.

3ozitif büyümenin her ülke ekonomisin­e sağladığı ikinci avantaj ise küresel, bölgesel ve yerel şokla rı absorbe etme kabili yetidir. Türkiye, 1 çey rektir aralıksız süren pozitif büyüme başarısı ile, sadece virüs salgınının ve RusyaUkray­na Savaşı’nın sebep olduğu küresel şokları değil, Ortadoğu’da bugün gözlenen bölgesel şokları ve 6 Şubat depremleri­nin sebep olduğu şokları da başarıyla yönetmesin­i bildi. Küresel düzeyde başarılı büyüme performans­ını sürdürebil­menin üçüncü avantajı ise istihdam kabiliyetl­erini güçlü tutmaktır. Türkiye gibi genç nüfusu olan bir ekonomide, küresel ekonomide yaşanan tüm zorluklara rağmen, yeni istihdam imkanların­ı aralıksız oluşturabi­lmek ve son 3 yılda işsizlik oranını azaltmayı başarmak, büyüme başarısıyl­a sağlanmakt­a. Nitekim, 2023’ü

5 büyüme ile tamamlama başarısı, Türkiye’yi OECD’de ikinci sıraya taşımış durumda. Türkiye, tüm küresel jeopolitik ve jeoekonomi­k belirsiz lik ve tehditlere rağmen, uzunca bir dönemdir hem OECD, hem de G20 ülkeleri arasında GSYH büyümesind­e ilk 3’te olmayı başarmayı sürdürüyor. hstelik, OECD ülkelerini­n 2023 büyüme ortalaması sadece yüzde 1,6 iken. 0akul ve sürdürüleb­ilir büyümenin d|rdün cü avantajı ise kamu maliyesi disiplini. Güçlü pozitif büyüme, aynı zamanda Türkiye Ekonomisi’nin $% bütçe açığı kriterleri ve kamu borç stoku kriterleri açısından ‘ender’ başarılı ülkeler arasında yer almasını da sağlıyor. OECD ve G20 üyesi 0 önde gelen ülke arasında en iyi bütçe dengesi ve kamu borç stoku olan ilk 5 ekonomi arasındayı­z. Küresel büyümede başarıları­mızla ‘farklı’ bir noktada olduğumuzu bilelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye