Sabah

VERİDE YENİ DEV GELİYOR

Türkiye·deki verinin üçte birini depolayan Turkcell, tüm merkezleri­ni tek şirket altında toplayacak. Genel Müdür Ali Taha Koç, “Yıl sonuna kadar yüzde 100 kapasiteye ulaşacağız ve hepsi şimdiden satıldı” dedi

- Barış ERGİN SABA+

Dünyanın en değerli metası haline gelen ‘veri’ için her gün yeni yatırımlar geliyor. Aralık 2023 itibarıyla dünyada 10 bin 978 veri merkezi var. Bu merkezleri­n ciro toplamı yaklaşık 60 milyar dolar ve pazarın 2030’a kadar 131 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de de Turkcell bu alana yaklaşık 10 yıldır yatırım yapıyor ve yeni nesil merkezleri ile Türkiye’nin üçte birini depoluyor. Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, dört büyük veri merkezine sahip oldukların­ı ve bu alanda bir şirket kurup bu merkezleri tek çatı altında toplayacak­larını belirtti. Turkcell’den biraz daha bağımsız yapıda olacak yeni şirketle hedef, talepte patlama yaşanan veri merkezi işini bir adım öteye taşımak. Koç, “Çok ciddi talep var. Yıl sonuna kadar veri merkezleri­mizde tüm modüllerim­izi bitirmiş olacağız ve yüzde 100 kapasiteye ulaşacağız. Bu kapasiteni­n de hepsini satmış durumdayız. Şirketimiz, yatırımcı ilgisini çekebilece­k potansiyel­e sahip” dedi.

Veri merkezleri­nde bulut sistemleri­ni de satmanın ve küresel büyük markaları Türkiye’ye getirmenin önemine değinen Koç, bir marka ile anlaşmak üzere oldukların­ı da belirtti. “Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecis­i konumunday­ız” diyen Ali Taha Koç, sektördeki kapasiteni­n üçte birinden fazlasını tek başlarına karşıladık­larını belirterek, en yakın rakiplerin­in de iki katı kapasiteye sahip oldukların­ı vurguladı.

42 BİN METREKARE

Turkcell’in Gebze, İzmir, Ankara Temelli, Avrupa (Velimeşe), Kartal, Dudullu, Yenibosna ve Ankara Söğütözü’deki veri merkezleri­nde toplamda 42 bin 900 metrekarel­ik beyaz alan bulunuyor. Bu alanda yeni bir yatırımın 18 ay gibi bir süre aldığını da vurgulayan Koç, bu nedenle kapasite artırımını­n bugünden bile karar verilse ancak 2026’da gerçekleşe­ceğini belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye