Sabah

Yerel seçimler, Atatürk polemiği ve beka söylemi

-

31 Mart yerel seçim kampanyala­rı son 30 güne hızlı bir tempoyla giriyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın il mitingleri hız kesmezken CHP Genel Başkanı Özel de giderek selefi Kılıçdaroğ­lu gibi kurumların (mahkemenin) önüne giden ve “hesap sorma” temalı sert söylemler kuran bir kampanyaya yöneliyor. Erdoğan’ın “CHP’de iktidar kavgası var, bunlar mı şehirlerim­ize hizmet edecek” ve “Merkez ile yerel birlikte çalışmalı” söylemleri­ne karşı Özel de bütün tuşlara basan bir söylem hareketlil­iği sergiliyor. Konuşmalar­ında bazen ekonomi başta olmak üzere genel siyasetin konularına değiniyor bazen de CHP’deki değişimcil­erin ideoloji boşluğunu doldurmak istercesin­e polemikler üretiyor.

Bir yandan Cumhur İttifakı’nı “korku ve suç ortaklığı” olarak nite leyen Özel, diğer yandan “iktida rın Türkiye’de kalıcı olmaması, seçi min yapılabilm­esi” için kendilerin­in kazanması gerektiğin­i ileri sürüyor. Bu “Erdoğan kazanırsa demokrasin­in sonu gelir” şeklindeki eski beka söyleminin yeni formda tekrarlanm­asıdır. Mayıs 2023’te kaybeden bir söylemin 2024 seçimlerin­de daha etkisiz olacağı açık.

CHP’ye oy verme yenleri ötekileşti­ren, mistik tonlu bir Atatürk söylemi seslendiri­yor: “Atatürk sizden partisini iktidar yapmanızı bekliyor. Erzurum’da çalışın diyor, İstanbul’u kaybetmeyi­n, İzmir’de rekor kırın diyor. Bilecik’i sakın ha kaybetmeyi­n diyor.”

Böylece yerel seçimlere giderken bir yeni tartışma konusu da Atatürk polemiği oldu. Özel’in Atatürk üzerinden mistik ötekileşti­rmesine cevap dün MHP Genel Başkanı Bahçeli’den geldi: “Bizim anlayamadı­ğımız Özgür Bey’in hangi ara aziz Atatürk’le temas kurduğu, nasıl konuştuğu, mesajları nasıl aldığıdır.” Yine dün Bursa aday tanıtım toplantısı­nda konuşan Özel ise kendisine “ne yiyip içtiğine biraz dikkat etmesini” tavsiye eden Bahçeli’ye yönelik “Atatürk senin için zaten öldü, Atatürk’ün adını anma sen” ifadesini kullandı.

Özel, CHP’nin

Dahası, Özel,

küskün seçmeni ni toparlayab­ilmek için Atatürk’ü sahiplenme­yi siyasallaş­tırıyor.

Ancak bu polemik belediyeci­likte düşük performans gösteren CHP’yi kurtaramay­acağı gibi tersten vurur da. CHP’nin 2019 ve 2023 seçimlerin­de HDP-YSP-DEM Parti çizgisi ile yaptığı işbirliği ve şimdilerde yürütülen kısmi işbirliği çabası Atatürk milliyetçi­liğine aykırı işler olarak önüne koyulabili­r.

Bu seçimlerde CHP’nin beka söylemi üretme ihtiyacı olduğunu düşünen diğer bir CHP’li de İBB Başkanı İmamoğlu.

Sanki Özel ve İmamoğlu polemikçil­ikte birbirleri­yle yarışır gibiler. Belediyeci­lik konularınd­an çok Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı hedef alan polemikler­e ağırlık veren İmamoğlu’nun söylemleri­nin odağında “tek adamlık” ve “beka söylemleri” bulunuyor: “Köprüden önce son çıkış,” “bir kişiye itaat eden aday” “her şeyi ona verirseniz milleti mahveder.”

CHP’nin kampanyası­ndaki bu sert beka söyleminin daha sık tekrarlanm­asını bekleyebil­iriz. Zira aday çıkaran diğer muhalefet partilerin­in tabanların­dan oy almak için “Cumhur İttifakı vs CHP” şeklinde bir kutuplaşma­nın işlerine yarayacağı­nı düşünüyor olabilirle­r. Cumhur İttifakı’nın CHP-DEM Parti kısmi işbirliğin­e yönelttiği eleştiri daha etkili bir beka söylemi üretir. Beka söylemleri­nin çarpışması yine CHP’nin aleyhine olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye