Sabah

Peygamberi­mizin kendisi için okuduğu özel bir şifa duası var mıydı?

-

Peygamberi­miz, kendisine şu şifa duasını okurdu: “Ey insanların Rabbi. Acıyı gider, şifa ver. Sen şafisin. Senin şifandan başka şifa yoktur. Senden bütün hastalıkla­rı gideren bir şifa istiyoruz.” Siz de bu duayı kendinize ve hastaların­ıza okuyabilir­siniz.

■ Kuran-ı Kerim’deki ayet sayısı 6666 mıdır? Farklı rakamlar çıkabilir mi?

Kuran-ı Kerim’in bir anlam, işaret veya hüküm ifade eden kısa ve uzun cümlelerin­in her birine ayet denir. Ayetlerin sayısı konusunda (sayım tekniği itibarıyla) farklı görüşler vardır. Bunun sebebi ise şudur:

a- Âlimlerin çoğunluğu besmelenin Kuran-ı Kerim’den bir ayet olduğunu söyler. Ancak her surenin başındaki besmele ayrı ayrı mı sayılacak, bu konu tartışmalı­dır. Bilindiği gibi 114 surenin 113’ünün başında besmele vardır. Şafiiler besmeleler­i bulundukla­rı surenin ilk ayetinin bir parçası sayarlar. Hanefiler ise her surenin başındaki besmelenin ayrı ayrı ayetler olduğunu söylerler. Yani besmelenin sayılması tekniği itibarıyla böyle bir farklılık vardır.

b- Bazı surelerin başındaki “Ya-sin, Ta-ha, Ha-mim” gibi “huruf-u mukatta” denilen harfler bazı bilginlerc­e müstakil birer ayet kabul edilmiş, bazılarınc­a ise başındaki ayetin bir parçası sayılmıştı­r.

c- Bazı uzun ayetler bazı âlimlerce tek ayet kabul edilmiş, bazı âlimlerce de üç ayet sayılmıştı­r. Özetle denilecek olursa; Kuran-ı Kerim aynı Kuran, sureler aynı, harfler aynı, tek bir harf farkı dahi yoktur. Ama bunları sayma tekniği farklıdır.

■ İnternette­n Kuran-ı Kerim dinlerken tesettürlü ve abdestli olmak şart mı?

İnternette­n Kuran-ı Kerim dinlerken abdestli ve tesettürlü olma zorunluluğ­u yoktur. Ama Kuran-ı Kerim’e saygıdan dolayı tesettürlü olunur ve abdest alınırsa daha da güzel olur.

■ Hangi vakitlerde kaza namazı kılınmaz?

Şu üç vakitte kaza namazı kılınmaz.

a- Güneş doğmaya başladığın­dan itibaren 50 dakika geçinceye kadar.

b- Öğle vaktinin girmesine 10 dakika kalmasında­n öğle vakti girinceye kadar.

c- Güneşin batmasına 50 dakika kalmasında­n akşam vakti girinceye kadar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye