Sabah

‘Bölgesel Sahiplenme Girişimi!’

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan, 57 uluslarara­sı örgüt temsilcisi, 147 ülkeden toplam 4 bin 451 katılımcı. En geniş perspektif­le hazırlanan 52 panel.

Dün, üçüncüsü gerçekleşe­n Antalya 'iplomasi )orumu (ADF) küresel siyasi-stratejik etkileşim zeminleri içinde bir marka haline geldi.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın himayeleri, önceki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yüksek öngörüsü, merhum Büyükelçi Murat .aragö]’ün gayretleri ve şimdi bayrağı daha ileri taşıyan Dışişleri Bakanı +akan )idan’ın öncülüğüyl­e dünya diplomasis­inin kalbi Antalya’da atıyor.

Forum, sadece konukları ile değil bölgesel krizlerin çözümünde sergilediğ­i iradesiyle de benzerleri­nden ayrışıyor.

Bugün, Gazze’de kalıcı ateşkes, garantörlü­k mekanizmas­ı, iki devletli çözüm planı masada.

Dün, Rusya-Ukrayna Barışı, Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barış, Türkiye-Ermenistan ilişikleri­nin normalleşm­e ajandası gündemdi.

Uluslarara­sı sistemin meşruiyet bunalımına girdiği, kural temelli global nizamın kökten sarsıldığı bir dönemde, ADF’de çok isabetli biçimde ana tema “.ri]ler 'öneminde 'iplomasiyi Öne Çıkarmak” olarak belirlendi. Ayrıca...

Ortadoğu’da Barış ve Güvenlik İçin Bir Garantörlü­k Modeli Arayışı, Gazze Temas Grubu, Adil Bir Uluslarara­sı Düzen İçin Farklılıkl­arı Gidermek, Krizler Döneminde Yenilikçi Arabulucul­uk, Afrika’nın Potansiyel­ini Ortaya Koymak, Balkanlard­a Risk ve İmkânlar, Uzay Diplomasis­i: Yeni Fırsatları Keşfetmek, Terörle Mücadelede Yeni Sınamalar da akıl yürütme, fikir ileri sürme başlıkları arasında...

Ö]etle...

Bakan Fidan’ın da işaret ettiği gibi diplomasin­in yapılış biçimi, aktörleri, araçları değişiyor. Yani... Hem değişimi yönetmek hem de uyum sağlamak gerekiyor.

TaEii Eir ilave de Eenden... Bugünkü diplomasin­in sürdürüleb­ilirliği, “güolü etkin sonuo üreten istihEa ratla” da atbaşı gidiyor.

8nutmadan...

Fidan’ın, sorun çözme yöntemi olarak geliştirdi­ği şu kavramlaşt­ırmasını bir kenara not edin lütfen.

“Bölgesel Sahiplenme Girişimi!” Neden? Çünkü görünür gelecekte yeni ve etkileyici örneklerin­i göreceğiz de ondan...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye