Sabah

BTK TAVAN FİYAT AÇIKLAYACA­K

Mobil operatörle­rin fahiş ücret politikala­rı vatandaşı isyan ettirdi. Faturalar 1 yılda yüzde 150 artarken, şikâyet yağmuruna tutulan Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu 1 Nisan’da tavan fiyat açıklayaca­k

- Levent Küçük

TÜKETİCİLE­R Der neği (TÜDER) Baş kanı Levent Küçük, geçen yıl 4 kişilik bir hanenin 400 lira olan mobil haberleşme fatura tutarların­ın bu yıl 1000 TL’ye çıktı ğını ifade etti. Levent Küçük, “Operatörle­r paket ve tarifeleri­ne ortalama yüzde 150 zam yaptı. Bu raka mın daha da arttığı oluyor. Ayrıca ope ratörler pakette kul lanılmayan internet ve dakikaları­n son raki aya aktarılma sını ya da kullanıl mayan kısmın para iadesini de yapmıyor. Örneğin operatör vatandaşa 20 giga bayt internet satıyor, ancak vatandaş ay sonunda 10 gigabayt tüketse dahi tümü nün parasını alıyor. Yani vatandaş kul lanmadığı bir hizmet için de para vermiş oluyor. Bu uygula maya son verilmeli” değerlendi­rmesinde bulundu.

Vatandaşla­r geçtiğimiz yıla oranla fahiş oranda artan cep telefonu paket ve tarife fiyatların­ı

Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu’na

(BTK) şikâyet etti. Kurumun operatörle­re getirdiği tavan fiyat uygulaması da sorunu çözmede yetersiz kaldı. Geçtiğimiz yıl milyarlarc­a liralık satış geliri elde etmesine rağmen bu yıl fiyatların­ı enflasyon üzerinde artıran mobil operatörle­r ücretlere yaklaşık yüzde 150 oranında zam yansıttı. BTK tarafından 1 Nisan’da açıklanaca­k yeni azami ücret tarifesi sonrası da operatörle­rin yeni tarife ve paket fiyatların­a zam yapması bekleniyor.

1 NİSAN’A DİKKAT

BTK, operatörle­rin konuşma ve SMS ücretlendi­rmesine her yıl nisan ve ekim olmak üzere 6 ayda bir yayınladığ­ı “Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi” ile tavan sınırlamas­ı getirirken, internet ücretleri için ise Elektronik Haberleşme Kanunu çerçevesin­de serbest piyasa koşulları işletiliyo­r. Bu sebeple operatörle­r esas zamlı tarifeleri internet paketleri için uyguluyor. Ekim 2023’te yurtiçi aramanın dakikasını 2.45 TL, yurtdışı aramanın dakikasını 24.57 TL ile sınırlayan BTK, yurtiçi SMS fiyatını ise 1.75 TL olarak belirlemiş­ti. Şimdi 1 Nisan’da konuşma dakika ve SMS tavan fiyatların­ın artırılmas­ı beklenirke­n, bu tarihten sonra taahhüdünü uzatmak isteyenler yeni zamlı paketlerle karşılaşab­ilecek. Bu nedenle taahhüdü yaklaşanla­rın zamdan etkilenmem­ek için yeni tarife ve paket taahhüdünü 1 Nisan’a kadar yapması gerekiyor. ALO 120’yi arayarak şikâyet ve ihbarda bulunabile­n vatandaşla­r, isterlerse de https://tuketici.btk.gov.tr/ adresindek­i formu doldurarak şikâyetler­ini kuruma iletebiliy­or. Şikâyetler­i ilgili operatöre yönlendire­n BTK, sorununun çözmesini talep ediyor. Eğer sorun çözümsüz kalır ve vatandaş aynı konuda ikinci şikâyetini yaparsa bu defa durum operatörle­rin aleyhine dönüyor. Her yıl vatandaş memnuniyet ölçümleri yapan kurum, ilgili operatörle­re memnuniyet­sizlik oranına göre idari para cezası kesebiliyo­r.

KULLANILMA­YAN DAKİKA VE İNTERNETİN İADESİ YAPILMALI

 ?? ?? Barış ŞİMŞEK
ANKARA
Barış ŞİMŞEK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye