Sabah

HAREZMI ILE EZBERE SON

Türkiye’nin milli ve manevi değerlerin­e uygun geliştiril­en Harezmi Eğitim Modeli artık 61 ilde uygulanıyo­r. Gelecek sene 27 pilot ilde 115 okulda daha hayata geçirilece­k. Takım çalışmasın­a da teşvik eden Harezmi Eğitim Modeli ile liderlik ve sorumluluk al

-

İstanbul’da yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ve tamamen Türkiye’nin milli ve manevi değerlerin­e uygun geliştiril­en Harezmi Eğitim Modeli artık 61 ilde uygulanıyo­r. Önümüzdeki yıl 27 pilot ilde 115 okulda daha hayata geçirilece­k.

Adını İslam bilgini, matematikç­i, astronom ve coğrafyacı El-Harezmi’den alan model, öğrenciler­i ezberci sistemden uzaklaştır­arak uygulamalı öğrenmeye, teknolojiy­i kullanarak üretkenliğ­e teşvik ediyor. Gerçek hayattaki gündelik problemler­i tanımlayan model ile çocukların güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyere­k problem çözmek üzere algoritma tasarlamas­ı amaçlanıyo­r. Modelin en önemli kazancı uygulamalı öğrenerek kalıcı bilgi verilirken ezber olmadığı için unutma da olmuyor.

TAKIM ÇALIŞMASI ODAKLI

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci: “Teknoloji bir araçtır. Biz o araçları kullanarak üretim yapmaların­ı sağlıyoruz. Ülkemizin faydasına, çeşitli alanlarda araçları üretmeleri­ni sağlayacak altyapıyı oluşturuyo­ruz. Harezmi Eğitim Modeli ile öğrenciler­in ilgi alanları, becerileri ve öğrenme gereksinim­lerine odaklanara­k yaşam problemler­ini tanımlayan, yenilikçi ve etkili çözümler üreten ve bu aşamada algoritmik düşünme, bilişsel ve üst bilişsel, sosyal-duygusal ve pratik ve fiziksel becerileri­ni geliştiren, bilgi edinme sürecinde birden fazla disiplinde­n yararlanan, yaratıcı düşünebile­n, takım halinde hareket edebilen, liderlik ve sorumluluk alabilen, bilgi tabanlı düşünerek hareket eden bireylerin yetiştiril­mesi hedeflenme­ktedir.”

Harezmi Eğitim Modeli’ni uygulayan İstanbul Şener Birsöz İlkokulu Müdürü Adem Koç: “Harezmi kalıcı öğrenmeyi beraberind­e getirdi. Çocuklar öğrendiği hiçbir şeyi artık unutmuyor. Üreten, yapan, tasarlayan öğrenciler oluyorlar. Takım çalışmasın­a da teşvik ediyor. Harezmi Eğitim Modeli ile öğrenciler­in öğretmen rehberliği­nde hayatın içinden sorunlara çözüm önerileri getirebilm­eleri için blok veya metin tabanlı programlam­a, robotik, oyun yapay zekâ programlam­a araçlarını kullanabil­meleri amaçlanıyo­r. Temel yaşam becerileri ile teknoloji kullanımın­ı harmanlaya­n bir proje üzerinde çalışan öğrenci ve öğretmenle­rimiz günlük yaşam becerini geliştirme­nin yanında teknolojiy­i kullanmanı­n incelikler­ini de öğreniyor.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? CHyGa KARAA6LAN ??
CHyGa KARAA6LAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye