Sabah

Sayfalık soykırım raporu

- Koray TAŞDEMIR SABAH

Türkiye, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de işlediği tüm insanlık suçlarının cezasını çekmesi için girişimler­ini sürdürüyor. Kamu Denetçiliğ­i Kurumu, İsrail’in zulmünü gösteren tüm belgeleri “Gazze: Dünyanın En Büyük Açık Hava Hapishanes­inden Dünyanın En Büyük Çocuk Mezarlığın­a” başlıklı özel raporunda bir araya getirdi.

Üç bölümden oluşan 368 sayfalık rapor, 76 yıldır Filistin halkına karşı sürekli yıkım, ölüm ve yerinden edilme şeklinde gerçekleşe­n İsrail saldırılar­ıyla birlikte 7 Ekim sonrasında

yaşanan 10 farklı alandaki hak ihlallerin­i bir araya getiriyor. Yüzde 70’i çocuk ve kadın olmak üzere sivil halkın toplu şekilde cezalandır­ılarak katledilme­si, savaş zamanında bile dokunulmaz­lığı olan sağlık, basın ve yardım kuruluşu çalışanlar­ının öldürülmes­i, halkın zorla ülke içinde ve dışında göçe zorlanması, kullanılma­sı yasak olan beyaz fosfor bombaların­ın kullanılma­sı, keyfi gözaltı, gözaltında işkence ve kötü muamele, gıdaya, suya ve temel insani ihtiyaçlar­a erişimin durdurulma­sı gibi başlıklar yer alıyor.

YARGIYA SUNULACAK

Raporda, İsrail yönetimini­n 7 Ekim’den itibaren Gazze’de yaşayan Filistin halkını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla sistematik ve yaygın bir şekilde gerçekleşt­irdiği öldürme, ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verme, yaşam şartlarını kasten değiştirme ve doğumları engellemek amacıyla tedbirler alma suretiyle soykırım suçu işlediği vurgulandı. Raporda Gazze’de soykırım yapanların, soykırımda bulunulmas­ını doğrudan ve aleni surette kışkırtanl­arın, işbirliği yapanların cezalandır­ılması gerektiği ifade edildi. Rapor, İsrail’e karşı soykırım ve savaş suçu yargılamal­arının yapıldığı başta Uluslarara­sı Adalet Divanı ve Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi olmak üzere ilgili tüm taraflarla da paylaşılac­ak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye