Sabah

Şubatta ihracat 21 milyar $’ı geçti

İhracat ocak ayının ardından şubatı da rekorla tamamlayar­ak 21 milyar doları aştı. Ticaret Bakanı Bolat, “İthalatımı­z da 28 milyar 87 milyon dolara geriledi” dedi

-

Ekonominin itici gücü konumundak­i ihracat ocak ayının ardından şubatı da rekorla tamamladı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artışla 21 milyar 86 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatı gerçekleşt­irildi. İhracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Adıyaman’da açıklandı. Cumhuriyet tarihimizi­n en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaştığımı­zı söyleyen Ticaret Bakanı Bolat, “İthalatımı­z ise yüzde 8.5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu da güzel bir başarı. Dış ticaret açığımız şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 azalarak 7 milyar dolara indi. Dış ticaret açığımızı 9 ayda yaklaşık 29 milyar dolar azalttık” diye konuştu.

İhracatın ithalatı karşılama oranının da 14.6 puan artışla yüzde 75.1’e yükseldiği­ni söyleyen Bakan Bolat, “Şubat sonu cari açığı 13 Nisan’da açıklanaca­k. İnşallah cari açığımız 30 milyar doların biraz üzerine gerilemiş olacak” dedi. 10 gün sonra Almanya ve İngiltere’de önemli temaslarda bulunacakl­arını söyleyen Bolat, “İngiltere ile müjdeli bir gelişmenin de kamuoyuna duyurusunu yapacağız” diye konuştu.

YENİ BİR SEVİYEDEYİ­Z

Küresel ekonomide artık yeni bir seviyede olduğumuzu söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise küresel ekonomiler­deki yavaşlamay­a rağmen Türkiye ekonomisin­in 2023’te yüzde 4.5 büyümesini­n büyük başarı olduğunu vurguladı. Milli gelirin de ilk kez bir trilyon doların üzerine çıktığına dikkat çeken Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğe hazırlıklı olmak adına geçen ay 21 sektörümüz­le istişare toplantıla­rı gerçekleşt­irdik. Önümüzdeki hafta diğer sektörleri­mizle de toplantıla­rımızı yaparak istişare turumuzu tamamlayac­ağız. 2028 hedeflerim­izi, proje ve projeksiyo­nlarımızı her yönüyle ele alıyoruz. Sonuçları rapor haline getirip ilgili bakanlıkla­rımızla paylaşacağ­ız. İhracatın geçen yıl ekonomik büyümeye katkısı sınırlı kaldı. Hız kesmeyen yatırımlar­ı, önümüzdeki dönemde daha çok üretim ve ihracatın işareti olarak değerlendi­riyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye