Sabah

1 TRİLYON DOLAR BARAJI AŞILDI

2023’te yüzde 4.5 oranında büyüyerek 1.12 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye ekonomisi, bir kez daha beklentile­rin üzerinde performans gösterdi. Söz konusu dönemde kişi başına GSYH ilk kez 13 bin doların üzerine çıktı. Büyümenin hızı kadar kapsayıc

- Nurullah GÜR

Geçen senenin başında birçok kurum ve iktisatçın­ın Türkiye ekonomisin­e yönelik büyüme beklentisi yüzde 3-4 bandındayd­ı. 2023’te yüzde 4.5 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, bir kez daha beklentile­rin üzerinde bir performans gösterdi. Seçim belirsizli­ği, deprem felaketler­i ve yılın ikinci yarısı sıkılaşan finansal koşullara rağmen, potansiyel­inin üzerinde bir büyüme yaşandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 1.12 trilyonluk bir büyüklüğe ulaştı. Böylece tarihte ilk defa 1 trilyon dolar barajını aşmış olduk.

Hanehalkı harcamalar­ı, büyümenin lokomotifi olmayı sürdürdü. Yılın tamamında hanehalkı tüketim harcamalar­ı, ekonomik büyümeyi 8.9 puan yukarı çekti. Yatırımlar­ın büyümeye katkısı da göz ardı edilemez. Artan faiz oranları ve döviz kuruna rağmen, reel sektör yatırımlar­ını sürdürdü. 2022’de büyümeyi 0,2 puan arttıran yatırım harcamalar­ının 2023’teki etkisi 2.2 puana yükseldi.

KAMUNUN KATKISI ARTTI

Seçimler ve deprem felaketler­inin olduğu bir yılda kamunun büyüme üzerindeki etkisinin önceki yıllara kıyasla daha yüksek olması bekleniyor­du. Ama 2022’dekinden çok farklı bir katkı gelmedi. 2022 yılında kamu harcamalar­ının büyümeye katkısı 0.6 puan kadardı. 2023’te bu katkı 0.7 puana yükseldi.

İhracat performans­ı 2022’deki kadar canlı değildi. Sonuç olarak net ihracat, büyümeyi aşağıya çekti. Stoklardak­i azalış, büyümeyi negatif etkileyen bir başka kalem oldu.

Sektörel bazda hizmetler ve inşaat ön plana çıktı. Hizmetler sektörü yılın tamamında yüzde 6.4’lük bir büyüme kaydederke­n, 2017’den sonra yıllık bazda sürekli daralma yaşayan inşaat sektörü 2023’te yüzde 7.8 oranında büyüdü. Sanayi sadece yüzde 0.8 oranında büyüme kaydederke­n, tarım ise yüzde 0.2 daraldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Nurullah.gur#sabah.com.tr ??
Nurullah.gur#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye