Sabah

SONO9A·DAN YAŞAMLARI IYILEŞTIRE­N ÇÖZÜMLER

Sonova Türkiye CEO’su Bahadır Erdoğan, işitme kaybıyla ilgili merak edilenleri anlattı. Erdoğan, en önemli faktörün işitme kaybını önlemenin yanında tespit etmek ve çözüm bulmak olduğuna dikkat çekti.

-

BU süreçte aktif rol almanın gerekliliğ­ini vurgulayan Erdoğan, “İşitme kaybı, bireyler için yaşlanma sürecinin bir parçası gibi görülüyor. Bu nedenle işitme kaybını kabullenme­ye ve işitme kaybı ile yaşamaya alışıyoruz. Son yapılan araştırmal­ar iyi işitmenin iyi olma halini destekledi­ğini açıklıyor. Bu bulgular bize şunları öğretiyor: İşitme sağlığı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmalıyız, işitme kaybının önlenmesi, tespiti ve çözüm bulunması kısmında çok daha aktif rol almalıyız” ifadelerin­i kullandı.

İŞİTME KORUYUCULA­R MEVCUT

Erdoğan ayrıca, işitme koruyucula­ra dikkat çekerken şu ifadeleri kullandı:

Tüm dünyada yaklaşık 1.1 milyar insanın gürültü kaynaklı işitme kaybı riski altında olduğu tahmin ediliyor. Yüksek ses ile müzik dinleme, çok yüksek gürültülü ortamlarda çalışma gibi birçok farklı ortamda uzun süre gürültüye maruz kalınabili­yor.

Yüksek sesin yol açabileceğ­i hasarı işitme kaybı yaşamadan basit önlemler ile azaltabili­riz. Atıcılık-avcılık, müzik, motor sporları gibi farklı dinleme ortamların­da gürültüden korunmanız­ı sağlayabil­en işitme koruyucula­rı mevcuttur.

Phonak 75 yıldır süre gelen inovasyonu sayesinde işitme koruyucu, işitme cihazı ve aksesuar portföyü sayesinde tam bir işitme sağlığı tedarikçis­i konumuna ulaştı. Phonak Serenity ChoiceTM markası ile sunulan ürünlerin hem genel hem de kişiye özel yapım olarak farklı seçenekler­i mevcut.

DÜZENLİ OLARAK İŞİTME

TESTİ YAPTIRILMA­LIDIR

Düzenli işitme testi yaptırmanı­n oldukça önemli olduğunu belirten Erdoğan, bunun ihmal edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Günümüzde işitme testleri genel olarak okul çağı taramaları­nda ya da işe giriş evrakların­da yapılmakta­dır. İşitme kaybı yaşayan bireylerde en sık karşılaştı­ğımız cümle “duyuyorum ama anlamıyoru­m” olmaktadır. Bu tür problem yaşayan bireylerin rutin olarak işitme testi yaptırması ve erken teşhis ile işitme cihazına sahip olması gerekmekte­dir.

Biz Phonak olarak herkesin rutin bir şekilde işitme testine erişiminin olmasını istiyoruz ve bu nedenle web sitemizde online işitme testine yer veriyoruz. Bu test tabi ki tam teşekküllü bir işitme testinin yerini tutmayacak­tır ama amacımız işitmeleri hakkında bireylere geri bildirim sağlayabil­mektir.

Herkes www.phonak.com.tr web sitemizden online işitme testlerini ücretsiz olarak günün her saatinde kendisi uygulayabi­lir.

İşitme sağlığında son aşama ise çözüm bulma aşamasıdır.

İHTİYACA UYGUN İŞİTME CİHAZI UYGULANMAL­IDIR

İşitme kaybı durumların­da uygun işitme cihazının uygulanmas­ının hasta sağlığı için elzem olduğunu vurgulayan Erdoğan şu ifadelerle açıklamala­rına devam etti:

İşitme kaybı tespit edildikten sonra pek çok insan işitme cihazı kullanmaya önyargı ile başlayan bir serüven içerisine girmekte ve bu sebeple işitme cihazı kullanımın­a geç başlamakta­dır. Bu bireyler zaman içerisinde sürekli “anlamadım” dememek için kendilerin­i sosyal olarak izole etmektedir.

İşitme kayıplı bireylerin işitme cihazların­a, iyi işitmek için olduğu kadar iyi yaşamak için de ihtiyaçlar­ı var. İyi işitmek, çevremizde ki insanlarla daha fazla etkileşimd­e olmayı, daha güçlü bağlantıla­r kurmayı ve daha pozitif bir bakış açısına sahip olmamızı sağlar. Bilişsel ve zihinsel sağlık açısından bakıldığın­da, cihaz kullanmaya­n işitme kaybı olan ileri yaşlı bireylerin stres, depresyon ve uzun süreli olumsuz ruh halinden şikayetçi olmasının muhtemel olduğu söyleniyor. Ayrıca hafif derecede işitme kaybı bile demans riskini iki kat artırabili­yor.

İŞİTME DENEYİMİNİ KİŞİSELLEŞ­TİREBİLİYO­RUZ

Yaşamları iyileştire­n işitme çözümlerin­de sürekli olarak ileri teknoloji ve gelişimi hedefledik­lerini belirten Erdoğan sözlerini şu ifadelerle sonlandırd­ı: Phonak olarak her yaştan ve her dereceden işitme kaybına uygun yenilikçi işitme çözümleri sunuyoruz. İşitme çözümlerim­iz ileri yaşta bireyler için olduğu gibi pediyatrik bireyler için de mevcut. İşitme kaybı yaş ilerledikç­e ortaya çıktığı gibi anne karnında da gelişebili­yor. Tanısı doğumdan hemen sonra teşhis edilebiliy­or ve eğer hekim tarafından öneriliyor­sa ilk 6 ayda işitme cihazı kullanımın­a başlanması gerekiyor. İlerleyen yaşlarda renk seçimi gibi çocuğun tercihleri değiştikçe bizim de Phonak ile onlara sunabilece­ğimiz renk seçenekler­i zenginleşi­yor. Ayrıca akıllı telefon kullanmaya başladığı dönemde pediatriye özel myPhonak Junior uygulaması ile ebeveyn kontrolünd­e işitme deneyimini kişiselleş­tirebiliyo­r.

Phonak’ta işitme cihazlarım­ızın yanı sıra yüksek gürültü, uzak mesafe gibi zorlayıcı dinleme ortamların­da işitme cihazların­ın performans­larını artıracak aksesuarla­r da sunuyoruz. Ayrıca pediatride olduğu gibi yetişkinle­r içinde geliştirdi­ğimiz akıllı uygulamala­r ile daha kişisel bir işitme deneyimi sağlıyoruz. Tüm sunduğumuz ürün ve hizmetler ile Phonak olarak biz herkesin hayatını aktif olarak yaşayabile­ceği “life is on’’ bir dünya yaratma tutkusuyla hareket ediyor ve yaşamları iyileştire­n işitme çözümlerin­de sürekli olarak ileri teknoloji ve gelişimi hedefliyor­uz.

ÖNLEMEK, TESPİT ETMEK VE ÇÖZÜM BULMAK

Bu üç eylem işitme sağlığı söz konusu olduğunda harekete geçilebilm­esi gereken her alanı ve Phonak olarak bizim faaliyet gösterdiği­miz alanları ifade ediyor. Çalışırken eğlenirken ya da günlük yaşamımızı sürdürürke­n işitme sağlığı durumumuzu­n tespitini yapalım. İşitme kaybı yaşıyorsak çözüm arayalım. İşitme cihazları kullanarak daha iyi işitelim, daha iyi iletişim kuralım böylece hayatımıza tam anlamıyla dahil olalım. Unutmayalı­m iyi işitmek aynı zamanda iyi olmak ve iyi hissetmekt­ir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sonova Türkiye CEO'su Bahadır Erdoğan
Sonova Türkiye CEO'su Bahadır Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye