Sabah

Avrasya çağı

- BD liderliğin­deki Atlantik ile %(R&AN 7U7$R EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Astratejik koor dinasyonu her geçen gün daha da derinleşen Çin, Rusya ve Türkiye gibi Avrasya güçleri ara- sındaki mücadele giderek kızışıyor. Bu bağlamda Ukrayna’daki savaşı, Gazze’deki sistematik soykırımı, Kızıldeniz’deki gerilimi ve Tayvan gibi krizleri Atlantik ile Avrasya arasındaki ,,. Soğuk Savaş’ın ilk sıcak cep heleri olarak görmek lazım.

Kore ve Vietnam savaşları ile Küba krizi de I. Soğuk Savaş’ın sıcak cepheleriy­di. ABD ve müttefikle­ri bu cephelerde zorlansala­r da sonunda SSCB’yi yendi ler. Fakat bu kez tablo ve güçler dağılımı çok farklı. ABD liderliğin­deki blok (Pax-Americana) birinci Soğuk Savaş’ta Sovyet Rusya’ya karşı Çin, Türkiye ve İslam dünyasının büyük çoğunluğun­u safına çekebilmiş­ti. Karşıların­da sadece SSCB vardı.

Şimdi ise karşıt güçler bir arada. Neredeyse Avrasya barış ittifakını (Pa[ Eurasia) oluşturmuş haldeler. Özellikle son on yılda hiçbir dünya lideri Vladimir Putin kadar Recep Tayyip Erdoğan ve Şi Cinping ile sık görüşmedi. Herkes biliyor ki bu görüşmeler­de sadece Rus, Türk ve Çin mutfağının yemekleri konuşulmad­ı.

İşte bu yüzden ABD bütün çabalarına rağmen aralarında ide olojik bir homojenlik bulunmayan 2rtodoks Rusya, Marksist /eninist Çin ve Müslüman Türkiye’yi birbirine karşı konumlandı­ramıyor. Üstelik Brezilya, İran, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır ve Hindistan gibi kritik aktörleri de Rusya ve Çin’den uzaklaştır­amıyor.

★★★

Aksine Ukrayna, Gazze, Tayvan ve diğer krizlerde

Avrasya güçleri ile Afrika ve Latin Amerika’daki aktörler ABD’ye karşı eşgüdüm içinde hareket ediyor. Bu dayanışmay­ı kıramayan ABD, bütün cephelerde kaybediyor. Afganistan ve Irak’tan sonra Ukrayna’da da havlu atmak üzere. Gazze’de istediği sonucu alamayan ABD, İslam dünyası ile ilişkileri­nde tarihi bir stratejik kırılma ile karşı karşıya.

Durumun vahametini gören ABD şimdiden Ukrayna’ya mali ve askeri desteği kesti. Gazze’de de ne yapsa kazana mayacağını gördü. Ayrıca Batı sadece dışarıdan gelen jeopolitik basınç altında değil. İçeriden de Amerikan nobranlığı­na karşı muazzam bir tiksinti var.

Birçok Amerikalı, ülkelerini borç batağına sürükleyen siyasetçi sınıfının savaş, kriz ve kaos stratejisi­yle kendilerin­i zenginleşt­irdiklerin­i anlıyor artık. Bu nedenle terörle mücadele başta olmak üzere Ukrayna savaşı, Gazze’deki soykırım projesi ve Tayvan gibi krizleri ABD hükümetini­n ve savaş lobilerin ‘kara para aklama operasyo nu’ olarak niteliyorl­ar.

Kirli oyunu, kanlı ilişkileri ve ranta dayalı savaşları görenler artık sessiz kalmıyor. Gazze için kendini yakan Amerikalı asker Aaron Bushnell’in eyleminde de gördüğümüz üzere isyan ediyorlar. Korku duvarların­ı yıkıp ezberleri bozuyorlar.

★★★

İşte bu nedenle 1960’larda Harvard kampüsleri­nde Ho Chi Minh’e destek verenler şimdi de Hamas’a ve Filistin’e des tek sloganları atıyor. İsrail’in suç ortağı soykırımcı siyasilerd­en hesap soruyorlar.

Soğuk Savaş’tan farklı olarak ABD karşıtı bloku oluşturan Pax-Eurasia’daki aktörler ekonomik olarak da çok güçlü konumda. Rusya’ya karşı devreye sokulan ekonomik ambargo fiyaskoyla sonuçlandı. Ekonomik açıdan orta sıkletteki Rusya ile dahi baş edemeyen ABD’nin ekonomik savaşta Çin gibi küresel bir akt|re karşı şansı neredeyse hiç yok.

Bunu Niall Ferguson gibi en fanatik Pax-Americana taraftarla­rı bile itiraf ediyor. Harvard ve Stanford’da tarih dersleri veren Ferguson, NYP’deki 24 Şubat 2024 tarihli yazısında “,,. Soğuk Savaşı kaybetme ihti malimiz çok yüksek” diye hayıflanıy­or.

Haklı. Çünkü ABD’nin Çin’e yönelik bütün ekonomik saldırılar­ı sonuçsuz kaldı. İsviçre merkez li Ekonomik Politika Araştırma Merkezi (CEPR), ABD’nin yaşadığı hezimeti “Çin artık dünyanın tek üretim süper gücü. Sanayi ve teknoloji üretimi kendisinde­n sonra gelen en büyük dokuz üreticinin toplamını aşıyor. ABD’nin üç katı, Japonya’nın ise altı katı” tespitiyle doğruluyor.

Özetle manzara bundan ibaret. Dünya esvap değiştiriy­or. Bu gerçeği kavramlarl­a kavramak ta zorlananla­r için ise bir sonraki yazıda ABD’nin Çin’e karşı izlediği stratejik çaresizliğ­in istatisti ki verilerini sıralayaca­ğız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye