Sabah

ABD’nin yardım aldatmacas­ı

KA7L(7 Ad %IRAK 62NRA KAHRAMANLI­ĞA 62<8N

- Joe Biden

İsrail’e karadan ve denizden her türlü soykırım silahı desteğinde bulunan ABD, Gazze’de açlıkla boğuşan sivillere ise havadan yardım yapacağını duyurdu. Uzmanlar dünyayla alay eden ABD’yi ‘havadan yardım’ yerine İsrail’in soykırımın­ı

durdurmaya çağırdı

Katil İsrail, 7 Ekim’den bu yana tüm savaş suçlarını işleyerek Gazze Şeridi’ndeki Filistinli­leri katlediyor. Geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşt­irilen un katliamı ise İsrail vahşetinin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Siyonist İsrail haftalardı­r başta Gazze Şeridi’nin kuzeyi olmak üzere birçok bölgeye gıda, ilaç, su ulaştırılm­asını engelliyor. Gazze Şeridi’ndeki 2.3 milyon Filistinli­nin dörtte üçü açlığın pençesinde. Bombalarda­n kurtulanla­r açlıktan ölüyor. İşte bu insanlık dışı şartlar altındaki Filistinli­ler perşembe günü Nablusi Kavşağı’nda insani yardımlar için toplandı. Katil İsrail ise Filistinli­leri bombalayar­ak ve ateş açarak hedef alınca 115 kişi hayatını kaybetti.

KARADAN NİYE GİTMİYOR?

Yaşanan bu son vahşetin ardından ABD Başkanı Joe Biden ilerleyen günlerde, Gazze’ye havadan insani yardım atmaya başlayacak­larını ve bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırıla­bilmesi için İsrail ile yakın temasta oldukların­ı açıkladı. Ancak ABD’nin atmaya çalıştığı bu adım “imaj düzeltme” ve “sözde kahramanlı­k” olarak yorumlandı. Uzmanlara göre Gazze Şeridi’ne havadan yardımlar çare değil. İşte ABD’ye gösterilen tepkilerde­n bazıları:

Batı’nın Gazze’ye layık gördüğü bu: Havadan gıda atılacak, aç-susuz bırakılan Filistinli­ler bir yudum gıda için yardımları­n peşinde denize üşüşecek...

Filistinli­lerin aç bırakılmal­arına göz yuman ABD, şimdi başkanlık seçimi

öncesinde yardım ulaştırara­k ‘kahraman’ olacak.

Batı medyasında “Yine aç kalan Müslümanla­r, doyuran Batı” imajı oluşturula­cak.

Sosyal ağlarda “Yardımlar karadan insani boyutlarda gönderilem­ez mi?” sorusu yöneltildi. Ya da “İsrail’in açlığı da bir silah olarak kullanması engellenem­ez mi?”

İngiliz Guardian gazetesind­eki haberde de “Havadan yardımlar yetersiz” başlığı atıldı.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Internatio­nal Rescue Committee’de de “Havadan yardımlar hedefine ulaşmaz. İsrail karadan yardımlara izin vermeli” açıklaması yaptı.

Bazı eski diplomatla­r ise ABD’nin İsrail’i karadan yardımlar konusunda ikna edememesin­e dair “ABD’nin havadan yardım gönderecek olması İsrail’in şimdiye kadar ABD’ye yönelik en aşağılayıc­ı tutumu olur” yorumunu yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye