Sabah

CHP’de öngörüleme­yen dip dalga

-

Ankara’da yerel gündemden çok CHP’nin geleceği konuşuluyo­r. CHP, İstanbul korkusuyla DEM’le yaptığı ittifakı ve peşkeş çektiği Esenyurt ve Akdeniz ilçelerini inkâr etse de artık saklan mıyor. Bu gerçeği genel seçmen de CHP’li seçmen de görüyor ve ciddi tepki veriyor. Birileri bunu bilinçli bir biçimde Aleviliğe bağlamak istese de bu doğru değil.

Çünkü tepki duyan CHP’liler sadece Alevilerde­n oluşmuyor. Özel-İmamoğlu ekibinin içinde de çok Alevi var. Onlara “hariciler” dense de tepkinin asıl nede ni dışlanmak ve mağdur edilmek. Bu açıdan CHP’de kendisini “mağdur” hisseden çok geniş bir kitleden söz ediliyor.

Bir iki istisna dışında yüzlerce il, ilçe, büyükşehir belediye başkanı tasfiye edildiği gibi onlara destek veren partililer ve seçmen ler de aynı dışlanmışl­ık ruh hâli içinde.

Bunların tasfiye edilmeleri­nin tek nede ni de yerlerine Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin getirilmes­i. Bu bir operas yondu ve ölçü de sadece Alevilik değil Kemal Kılıçdaroğ­lu’na yakınlık veya kla sik CHP’lilikti.

Bu hamleden de “kaybetmek veya kazanmak ihtimali” üzerine planını yapan İmamoğlu sorumluydu. Bu yüzden de CHP Genel Başkanı Özel veya delege nin üçte bir oyuyla seçilen parti meclisi üye leriyle değil, İmamoğlu’yla hesaplaşıl­ması gerekiyord­u.

İşte CHP sosyolojis­inde bu arzu içinde olan güçlü bir dip dalga var. Anketlere ne kadarı yansır bilemem ama büyük oranda bu CHP kitlesi ya sandığa gitmeyecek ya da giderse alternatif başkanlara oy verecek. Bu dip dalga korkusu şimdiden İmamoğlu’nu da Mansur Yavaş’ı da sarmış durumda.

Son günlerde artan “Önde görünüyoru­z” anketlerin­in sırrı tam da bu kor kuda saklı. Tıpkı 14 Mayıs seçimleri önce si “Kılıçdaroğ­lu yüzde 60’la geliyor” diyen anketçiler yine görev başında. Hiç ders almamışlar ki hem İmamoğlu, hem Yavaş hem de foncu medyacılar­ı bu anketleri bal landıra ballandıra açıklıyor.

İki siyasi aktörü de korkutan bu dip dal ganın bir işareti de Kemal Kılıçdaroğ­lu’na gösterilen yoğun ilgi. Sırtından hançerle yenlerin bile “Gel sahaya çık” demele ri de bunu gösteriyor. CHP’deki üç mer kezden biri haline gelen Kılıçdaroğ­lu’nun Ankara’daki bürosu siyasetçis­inden aka demisyenin­e onlarca insanı ağırlıyor. Sanıyorum Kılıçdaroğ­lu burada, CHP’de yapmadığı kadar siyasi sorunu masaya yatı rıp tartışılma­sını sağlıyor. Bu buluşmalar dan “Türkiye için yeni bir siyaset çıkar mı?” derseniz pek umudum yok ama CHP için yeni bir yol haritası çıkacağı çok açık.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye