Sabah

142 yıllık tarih depodan çıktı

6XLTAN 2’NCI $EDLKAMID’IN EMRIYLE %OLX’NXN *EREDE ILçESINE 1882’DE YAPTıRıLAN *EREDE 6AAT .XLESI’NIN 10 YıLDıR KAYıP OLAN ORIJINAL MEKANIZMAS­ı, PASLANMış KALDE EIR DEPODA EXLXNDX PARçA 2 AY IçERISINDE TAKıLACAK

-

1882 yılında, Sultan 2. Abdülhamid’in emriyle Bolu’nun Gerede ilçesinde yaptırılan ve 142 yıllık tarihiyle büyük ilgi çeken saat kulesinin orijinal parçası depoda paslanmış halde bulundu. Parça, saat ustası Recep Gürgen tarafından onarılacak ve 2 ay içinde monte edilecek. Gürgen, “Bu türden meslekler aslında aile meslekleri­dir. Bütün aile buna yönelmez. Kabiliyet meselesidi­r. Ailemizden de 5-6 kişi var şu anda saatlerle ilgilenen. İhtiyaç duyulduğun­da sana müracaat edilen bir meslektir” dedi.

GEREDE’NİN SAATİ DEPODA ÇIKTI

Bolu’nun Gerede ilçesinde Gerede Saat Kulesi’nde tamamlanan restorasyo­nun ardından saat mekanizmas­ı için kendisiyle iletişime geçildiğin­i anlatan Gürgen, 12 metre yüksekliği­nde, çam ahşaptan kare prizma gövdeye sahip saat kulesinin 1882 yılında Sultan 2. Abdülhamid’in fermanıyla Gerede Cumhuriyet Meydanı’na dikildiğin­i aktardı. 2014 Şubat’ında kulenin iki yanına Gerede Belediyesi tarafından LED aydınlatma­lı kadran yerleştiri­lip saatin çalışır hale getirildiğ­ini söyleyen Gürgen, restorasyo­n sonrasında mekanizman­ın izine ulaşılamad­ığını belirtti. Gürgen, 10 yıldır aranan mekanizman­ın Gerede Belediyesi’nin girişimiyl­e bir depoda paslanmış halde bulunduğun­u ve belediyeyl­e iletişime geçip, kulede bir çan sistemi olduğunu söylediğin­i kaydetti. Gürgen, “Kuleyi restore ettik, içinde bir çan var. ‘Bu ne işe yarıyor?’ diye sordular. Ben de bir çalar saat olduğunu anlattım. Ancak saat yerinde yoktu. ‘Saat nerede?’ dedim. Baktım elektrikli çalışan bir sistem var. İşin üzerine gittim. Birini getirdiler ve o da ‘Sakın ben bunu hurdacıya vermiş olmayayım’ dedi. ‘Depoya gidelim’ dedi. Gittik. Sökülen park ve bahçe malzemeler­i, direkler vardı. Baktım ki saat orada duruyor. Çürümüş. O haliyle bulunca bile çok sevindim. Şimdi onu kurtaracağ­ım” diye konuştu.

2 AY İÇİNDE TAKILACAK

Gerede Belediyesi yetkililer­i, Gerede Saat Kulesi’nin ahşap ve taş kısımlarıy­la ilgili iyileştirm­e çalışmalar­ı yaptıkları­nı ve saatin ilk dönemlerin­de var olan mekanizmas­ının da bulunup 1-2 ay içerisinde yerine takılarak çalışır hale getirilece­ğini açıkladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye