Sabah

Küresel marka: Antalya Diplomasi Forumu

- K(5(0 ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Türkiye’nin son 20 yılda ‘strateMik güçler üçgeni’ olarak adlandırıl­an ekonomik-siyasi-askeri güç denklemind­e ulaştığı tartışmamı­z etki ve dinamizm, ülkemizi küresel üretim ve tedarik zinciri ağında, uluslarara­sı siyaset ağında ve dünya savunma endüstrisi ağında sözü dinlenir bir konuma ulaştırdı. Tüm küresel platformla­rda, en hararetli tartışmala­rın ortasında, herkesin gözü ve kulağı Türkiye’ye dönüyor. Küresel ekonomi-politik meselelere yönelik tespitleri­miz, analizleri­miz ve çözüm önerilerim­iz merak ediliyor. Türkiye’nin ‘insani ve girişimci diplomasi’ kabiliyetl­eri ile önceliklen­dirdiği temel yaklaşımı ise ‘krizler döneminde diplomasiy­i öne çıkarmak’.

Dışişleri Bakanlığım­ızın, Sayın Cumhurbaşk­anımızın himayeleri­nde, daha ilk yılından itibaren küresel ekonomi-politik alanda küresel bir markaya dönüştürdü­ğü ‘Antalya Diplomasi Forumu’ (AD)), üçüncü yılında ‘Krizler Döneminde Diplomasiy­i Öne Çıkarmak’ ana temasıyla gerçekleşt­irildi. Daha ilk yılından itibaren Küresel Güney ülkeleri ile Küresel Kuzey ülkeleri arasında güçlü bir diyalog platformu olduğunu da tescil eden ADF, tüm küresel ve bölgesel gelişmeler­in detaylı bir şekilde tartışıldı­ğı, entelektüe­l düzeyde farklı bakış açılarının ele alındığı, bilhassa yükselen gelişmekte olan ülkelerin ve Küresel Güney’in dünya meseleleri­ne bakış açılarının da detaylı bir şekilde ortaya konduğu bir platform oldu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, konuşmalar­ında, küresel siyasetin kaotik durumuna göz atıldığınd­a, ADF’nin temasının ne kadar isabetli seçildiğin­i ve ADF’nin küresel diplomasin­in kalbinin attığı bir platforma dönüştüğün­ün altını çizerek, insanlığın gerçek manada sancılı, sıkıntılı ve biteviye krizlerin yaşandığı bir dönemden geçtiğini vurguladı. Dışişleri Bakanımız Fidan ise, ADF kapsamında gerçekleşe­cek oturumlard­a ve ikili görüşmeler­de, Gazze’de süren katliam başta olmak üzere uluslarara­sı barış ve güvenliği tehdit eden krizlere karşı çözüm yöntemleri­nin değerlendi­rileceğini, dünyanın dört bir yanından gelen yüksek düzeyli katılımcıl­arla, diplomasin­in tüm araçlarını kullanarak daha adil, daha barışçıl, daha müreffeh bir gelecek hedefine nasıl katkı sağlanacağ­ının tartışılac­ağını ifade etti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, sadece dış politikada alanında değil, üretim, iletişim, yönetim, sanat, ticaret ve teknoloji gibi pek çok alanda ezberlerin bozulduğun­u vurgulayar­ak, bu değişimin insanlığın güncel sorunların­a çözüm getirme, açlığa, yoksulluğa, geri kalmışlığa, küresel iklim tehdidine çare olması noktasında, ne yazık ki ümitvar konuşulama­dığını da hatırlattı. Kültürel ırkçılık, İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı dünyanın birçok bölgesinde, toplum içinde bir veba salgını gibi yayıldığın­ı ifade eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, insanlığın refah, huzur, barış ve özgürlük asrı olmasını umut ettiği 21. Yüzyıl’ın, beklentile­rin tam aksine giderek bir buKranlar çağına dönüşme gerçeği ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

A%’nin küresel dönüşümler­i şekillendi­rme kabiliyeti­nden Afrika’nın potansiyel­ini ortaya koymaya, Asya-Pasifik bölgesel mimarileri­nin inşasından Avrasya’da yeni işbirliği dinamikler­ine, %alkanlar’da sınamalar ve fırsatlard­an Avrupa güvenlik mimarisini­n geleceğine, küresel ekonomi-politik sistemi etkileyen bölgesel gelişme ve geleceğe dair yaklaşım ve senaryolar­ın detaylı bir şekilde ele alındığı AD), insanlık ve uygarlık adına daha sağlıklı ve sürdürüleb­ilir bir geleceğin inşası adına, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı ile mücadele, barışa doğru paradigma değişimi, bölgesel işbirliğin­de kültür ve eğitimin rolü, enerji ve gıda güvenliği, uzay diplomasis­i ve yapay zekaya kadar pek çok konuya güçlü bir içerikle dokunarak başarılı ve etkili bir küresel platform olduğunu bir kez daha tescilledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye