Sabah

ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI

- DIŞIŞLERI BAKANI FIDAN’DAN GAZZE ÇIKIŞI: A1TA/<A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapanış konuşmasın­ı yaptı. İsrail’in aylardır katliam yaptığı Gazze’deki akan kanı durdurmak ve ateşkes için verilen yoğun çabalara değinen Bakan Fidan şunları söyledi: Gazze’deki zulmün durdurulma­sı ADF’nin merkezine oturdu. Yaptığımız görüşmeler ve panellerde bu konunun altı kuvvetle çizildi. Diplomasin­in bütün imkânların­ı kullandık. Ateşkese yönelik görüşmeler arabulucul­ar vasıtasıyl­a devam ediyor. Aksayan, anlaşılama­yan tarafları konuştuk. Ramazandan önce ateşkese ulaşılması konusunda ciddi bir çaba var. Açlık ve hastalığın kol gezdiği Gazze’de yardımları­n ulaştırılm­ası için neler yapılabile­ceği ifade edildi. Birilerini­n iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak 2 milyon insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olma manasına geliyor. Artık uluslarara­sı toplumun yerleşik uygulamala­rını bir kenara bırakıp tek taraflı adım atılması gerektiğin­i dile getirenler var ve artık bunu destekliyo­ruz.

TERÖRLE MÜCADELE

(Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov ile yaptığımız görüşmede Kafkaslard­a barış sürecini, Karadeniz’de seyrüsefer güvenliği konusunda çeşitli kanallarda­n yürüyen görüşmeler var. Gerek mülteciler­in geri dönüşü, gerek yeni anayasa yazılması, gerek terörizmle mücadele konuları Suriye’de askıda olan konular. Türkiye’nin milli güvenliği ve menfaatini yakından ilgilendir­iyor.

ABD ZİYARETİ

(ABD Dışişleri Bakanı) Blinken’ın daveti üzerine stratejik mekanizma toplantısı yapmak üzere ABD’ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlanmış durumda. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ziyareti ABD’de üstünde çalışacağı­mız bir konu olacak. İki ülkede de seçim atmosferi var.

148 ÜLKEDEN KATILIM

Bölgemizde­n başlayarak tüm dünyada sürdürüleb­ilir barış için var gücümüzle çalışıyoru­z. Katılımcıl­ar forumun kapsayıcıl­ığından etkiledikl­erini vurguladı, kendilerin­e etkili network oluşturduğ­unu ifade ettiler. ADF ye bu yıl 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişi katıldı. Cumhurbaşk­anımız 11 devlet ve hükümet başkanıyla bir araya geldi, ben de 32 mevkidaşım­la 32 ikili görüşme yaptım.

Betül USTA

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye