Sabah

Gazze için ‘tek taraflı adım’ zamanı

-

İrlanda’da, İngiltere’de, Norveç’te, ABD’de her gün Filistin’e destek için kit lesel eylemler, etkinlikle­r düzenleniy­or. Batı başkentler­inde yer gök Filistin bay rakları. Bunu “3eki

Ý ya 0üslümanla­r, Arap halkları ne yapıyor” demek için anlatmıyor­um.

Zira sivillerin, çocukların, hasta ların katledilme­sine karşı çıkmak yalnızca bir dinin ya da ırkın mensupları­nın sorumluluğ­u değil; sadece asgari insanlık görevi.

Öyle ya, bugün Gazze’de soyu kuru tulmaya çalışanlar, hastaneler­de vurulan çocuklar Hristiyan, Musevi ya da dinsiz olsalar isyan etmeyecek miydik?

Dolayısıyl­a ABD’li bir askerin yaşanan lara dayanamaya­rak kendisini yakmasına, bir İrlandalı’nın Filistinli­lerle bizden daha çok empati yapabilmes­ine şaşırmıyor­um.

Batı kamuoyunun duyarlılığ­ını önemse memin sebebi, altıncı ayına giren soykırı mın bilinçleri­mizde yarattığı teslimiyet­e şifa olması. Zira dünya adeta paralize olmuş durumda.

Baksanıza sokaktaki dalga o kadar güçlü ve meşru ki, İsrail’e askeri ve siya si destek veren yönetimler bile Gazze’ye havadan insani yardım yapmak zorunda kalıyorlar.

Gazze soykırımın­da iyi bir insanlık sına vı veren demokrat kamuoyunun baskı sına direnemeye­n Biden yönetimi geç tiğimiz gün uçaklar la Gazze’ye havadan insani yardım attı. Belçika da sırada.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın dün Diplomasi Forumu’nun kapanı şında yaptığı konuş

ma da umut verici:

“Bazı bakan arkadaşlar­ımla yap tığım görüşmeler­de artık uluslarara sı toplumun yerleşik ifade edilen şu andaki uygulamala­rı bir kenara bıra kıp (Gazze konusunda) tek taraf lı adım atılması gerektiğin­e inanan arkadaşlar­ımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyo­ruz çünkü yani birilerini­n iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak, artık 2 milyondan fazla insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak manasına geliyor.”

Küresel zemin uygun, elimizi çabuk tut malıyız.

Türkiye’nin atacağı tek taraflı insani bir adım, diplomatik tıkanıklığ­ı açmakta çok etkili olacaktır.

 ?? ??
 ?? ?? meOLh aOWLQRN#VaEah FRm Wr
meOLh aOWLQRN#VaEah FRm Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye